"Много българи няма как да забравят приноса на Русия за освобождението на България. Това не значи, че в един или друг момент България и Русия няма да имат разминавания или сблъсъци за политически интереси", заяви пред Нова телевизия лидерът на ПЕС.

"Много българи няма как да забравят приноса на Русия за освобождението на България. Това не значи, че в един или друг момент България и Русия няма да имат разминавания или сблъсъци за политически интереси", заяви още политикът.

По думите му всяка голяма страна има своите интереси навсякъде, това важи и за САЩ, Русия и големи европейски страни.

„Под една или друга форма всяка страна се опитва да повлияе върху външната политика и отношението на други политически въпроси. Добре знаете, че и САЩ имат влияние, интереси и механизми за въздействие. Знаете и за европосланици, преминали границата в своите изказвания относно България", аргументира се той.

За Станишев най-важно е да се води диалог с Русия.

„Факт е, че ЕС и НАТО имат сериозен проблем с Русия относно Крим, но преминаването на границите, когато едва ли не всичко става истерично и не се води диалог, е вредно за интересите на ЕС, в това число и на България”, смята той.

„Аз винаги съм бил за политически диалог", изтъкна Станишев.

Запитан за мнението му за речта на Юнкер, според когото България и Румъния трябва да влязат в Шенген и да приемат еврото, той заяви, че това е добра новина за България.

„Тези послания на Юнкер дават добра перспектива за България. Въпросът е дали ние ще се възползваме от това. Трябва да сме активни и да имаме национална позиция. За да сме ефективни и влиятелни, трябва да се стремим към Шенген и еврозоната", каза още Станишев.