„От години се говори за възможностите на България да влезе в ERM II – предверието на Еврозоната, и според мен е време за действия. По въпроса за евентуалното присъединяване на България с Марио Сентено се договорихме да поддържаме постоянен контакт и обмяна на информация. Отправих покана той да бъде гост на специално събитие по темата в София в края на април, в рамките на визитата му в България по повод неформалния съвет на министрите на финансите.“

Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев след работна среща с португалския финансов министър и председател на Еврогрупата Марио Сентено.

Двамата обсъдиха перспективите за присъединяване на България – въпрос, който беше обявен за национален приоритет както от управляващите, така и от БСП в резолюция от Конгреса на партията, проведен на 23 ноември 2017 г. Сентено посочи, че ще следи отблизо развитието на процеса заедно с колегите си финансови министри на страните от Еврозоната и в тясно сътрудничество с Европейската централна банка.

„На този етап България трябва внимателно да прецени възможностите и да набележи следващи стъпки и действия. Необходима е конкретна работа, а не само декларации и заклинания, иначе рискуваме да се повтори ситуацията с Шенген, което ще ни бетонира извън интеграционното ядро на ЕС“, категоричен е Станишев.

Лидерът на ПЕС разговаря близо час с влиятелния португалец, който е на двудневно посещение в Брюксел.

„Обсъдихме приоритетни за левицата в Европа теми, като бъдещето на Еврозоната и бюджета на ЕС след 2020 г., и по-специално кохезионната политика. Постът председател на Еврогрупата е успех не само лично за г-н Сентено, но и за лявото правителство на Антонио Коща и за нас като прогресивно семейство в Европа. Имаме единомислие по ключови въпроси, като например запазването на кохезионните фондове, особено за най-бедните региони на ЕС“, заяви Сергей Станишев.