Станишев изрази готовност да работи с българските институции и да упражни целия си авторитет, за да стане тази кауза възможна, съобщиха от неговия офис, цитиран от БТА.

По повод изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че предстоящият доклад на Европейската комисия се очаква да бъде негативен и това може отново да забави приемането на България в Шенген, Станишев коментира:

"Има ясни критерии за влизането в Шенген и България ги е изпълнила. Трябва да признаем, че Европейската комисия има основания в критиките си по отношение на съдебната система, вътрешния ред и борбата с корупцията и организираната престъпност".

Лидерът на ПЕС добави, че се надява на обективен следващ доклад на Комисията, който изрично да посочи проблемите и какво очаква от българските институции.

Но Шенген не е разменна монета и не може постоянно да се поставят нови условия пред страната ни.

"Трябва ни единна позиция, която да защитава националния интерес, и аз съм готов да работя с българското правителство, за да направим тази кауза възможна", заяви Станишев.

Той призовава и Народното събрание да излезе с нарочна декларация по темата.

"Партията на европейските социалисти и парламентарната ни група винаги са стояли на позицията, че България отдавна е готова да влезе в Шенген. И че не е редно за едно и също нещо страната ни да бъде наказвана два пъти", каза Сергей Станишев

Той е категоричен, че ще настоява за подкрепа от Европейската комисия и в рамките на Европейския съвет и вече е поискал подкрепата на заместник-председателя на Комисията Франс Тимерманс, който отговаря за Механизма за сътрудничество и проверка.