Връчването се очакваше да стане днес, след като в четвъртък и петък ГЕРБ и БСП получиха и върнаха мандатите си - този на ДПС е последният възможен мандат в рамките на 42-рото Народно събрание.

Председателят на ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов заяви, че коалицията ДПС-ГЕРБ е факт и според него ДПС може и да не върне мандата за съставяне на кабинет.

Мерджанов коментира пред БНР, че това може да стане "на база" оформилото се сътрудничество между ДПС и ГЕРБ.

От ДПС казаха миналата седмица, че нямат други планове, освен да върнат мандата.

"Коалицията ДПС-ГЕРБ е факт, гласуването на бюджета е един от основните признаци за един политически субект, когато имаш едно мнозинство, което подкрепя актуализацията и практически нов бюджет", каза той.

По повод отклоняването на искането на БСП да се оттегли предложението за актуализация на бюджета, Мерджанов заяви, че Пламен Орешарски е министър-председател в оставка и в сегашния си състав МС едва ли ще може еднозначно да преразгледа бюджета, тъй като има представители и на БСП, и на ДПС.

"Може би това е реалното притеснение, с което отклонява искането на БСП да бъде оттеглен бюджетът. По-важното е, че в мотивите за актуализацията има достатъчно противоречащи се тези, които от една страна в началото уж доказват необходимостта от актуализация, а в крайна сметка отричат тази необходимост", коментира той.

Според Корнелия Нинова от БСП е логично, че на конгреса на партията не е имало представители на ДПС. Тя го обясни с различията в позициите между двете партии.

По думите й отношенията им се обтегнали и изострили, а в последната година нямало ясни правила между тях. Нинова добави, че трябвало да има писмено споразумение за подкрепа на правителството, ясно указано кой какви отговорности носи и какви задачи има да изпълнява.

"Разми се някак си отговорността, повече паднаха негативите върху БСП и това доведе до този резултат",
обясни тя.

Томислав Дончев от ГЕРБ нарече "политическо самоубийство" вероятната коалиция между ГЕРБ и ДПС и посочи, че партньорство е възможно след изборите с Реформаторския блок.

За Миков

"Може да има съмнения, че бившият лидер на БСП ще влияе през новия на процесите в партията, но това е естествен процес, защото българинът винаги се съмнява", така Мерджанов коментира избирането на Михаил Миков за лидер на левицата.

Новият екип на Миков няма да е факт в близките месеци. Според Мерджанов в предстоящите месеци за крупни, радикални кадрови промени в БСП не е нормално да се говори, особено преди изборите.

Форматът, в който БСП ще се яви на избори, вероятно ще бъде дискутиран както на Изпълнително бюро, така и на предстоящите пленуми. Не били без значение и разговорите с досегашни коалиционни партньори.

"БСП трябва да събира, а не да разделя. На БСП й е нужна и консолидация, и мобилизация, но и широта на въздействието върху по-широк кръг от граждани",
каза още Атанас Мерджанов.

По думите му Сергей Станишев не се нуждае от прошка, защото има успехи, с които никой друг политик не може да се похвали.

Корнелия Нинова вярва, че Миков ще обедини БСП. Тя потвърди, че има скъсана връзка, дистанция между структурите и ръководството в партията в БСП.

"Има липса на разговори между нас и структурите, има високомерие. Това е абсолютно така и това е една от задачите, които имаме да решаваме - да преодолеем тази пропаст между нас."

"Очевидно е, че апаратът победи", заяви пред „Нова телевизия“ бившият евродепутат Ивайло Калфин по повод избора на Миков.

Той подчерта, че по времето на Станишев, Михаил Миков е участвал активно в ръководството на БСП и нерядко е гласувал за отстраняването на „неудобните“ лица в партията.

АНКЕТА: Ще върне ли ДПС мандата?