По мое дълбоко убеждение тези изборни резултати са сериозна стъпка напред за БСП в сравнение с 2009 г. и партията не само запази, но и разшири своето влияние, отговори Станишев на въпрос колко избори трябва да загуби, за да си подаде оставката.
В тази обстановка искане на моята оставка, от когото и да произтече, би било провокация към БСП и саботаж на това, което сме постигнали на изборите, добави той, цитиран от БТА.

На първи тур на президентските избори нашите кандидати постигнаха 974 хиляди гласа - с 230 хиляди повече от изборите през 2009 г., отбеляза лидерът на БСП. "Който и да попитате в БСП, всеки ще ви каже, че партията е с ново самочувствие. Нямаме основания да стоим с наведена глава. Спечелихме кметове в 94 общини, това е много солиден резултат, дори подвиг", отбеляза той.

По думите му, на втори тур получените гласове за кандидатпрезидентската двойка на левицата Ивайло Калфин и Стефан Данаилов са впечатляващи - 165 хил. гласа е разликата с победителите Росен Плевнелиев и Маргарита Попова.
По думите му видно е, че кандидатите на БСП са успели да привлекат над 550 хиляди гласа повече, отколкото на първия тур.
"Смятам, че много хора проявиха гражданска позиция и не се подадоха на заплахи. Благодарни сме за подкрепата, която получихме, включително и от ДПС", каза Станишев.

По думите му, на тези избори ГЕРБ смазали дясното, но не успели да смажат БСП.
"Наясно сме обаче с плановете на ГЕРБ, за да няма кой да им се противопостави, но няма да им сработят плановете.
БСП придоби няколко нови качества: превръща се в основна алтернатива на ГЕРБ, ще има за водеща кауза и защитата на демокрацията, и правото на хората да избират свободно", каза соцлидерът.

Той коментира, че в нощта на изборите Бойко Борисов се е опитал да яхне антикомунистическата борба.
"Не приемам Борисов да бъде учител по демокрация след тези избори, но не отнемам правото му да еволюира. Не приемам и опитите му да всява интриги, за да раздробява опозицията. Тези избори бяха спечелени с мутри", каза още Станишев, предадоха БГНЕС и "Фокус".
ГЕРБ много се страхували от повторни избори, защото трябвало отново да извадят над 100 млн. черни пари и да „издрусат” яко бизнеса, за да постигнат подобен резултат.

Тази сутрин по bTV Бойко Борисов не спомена Станишев сред "играчите" за тези 20 години в център-ляво. "Всеки, който ги подцени, е бит много лошо. Това са Георги Първанов и Ахмед Доган. Те са и най-големите ни опоненти на следващите избори", каза още министър-председателят, имайки предвид вероятно завръщане на настоящия президент като лидер на левицата.

"Имаме най-скандалните и провалени избори за първи път в 20 г. история на България, а БСП никога няма да приеме този начин за правене на избори - с купуване на гласове, фалшификации и използване на мощни финансови ресурси", продължи Станишев.
"Ако сега си замълчим, означава, че на следващите парламентарни избори хората да бъдат обезкуражени", убеден е той.
Той отново отказа да поздрави ГЕРБ за победата на изборите, както направи и в нощта на балотажа.

Според него трябва да се търси касиране на резултатите в Смолян, Велико Търново, Лом, София, Пловдив, но решението е на кандидатите и на местните структури. Стоял открит въпросът и за президентските избори.
Днес кандидат-кметът на БСП за София Георги Кадев внесе жалби за касиране на вота в столицата.

Няма основание да се иска оставката на председателя на БСП, заяви депутатът от Коалиция за България Михаил Миков. Не може да ми дава акъл човек, който има най-много стаж в БКП и никой няма да повярва в парадния антикомунизъм на Борисов, добави той.
Секретарят на БСП Антон Кутев отбеляза, че опитът да се вкара разкол в БСП в момента идва отвън.

Според левицата внесеният проектобюджет за 2012 г. е "бюджет на мизерията" и от партията ще се противопоставят с всички средства в парламента и, ако е необходимо, в Конституционния съд.