В отговор на въпрос дали такива мерки не са били предприемани и при управлението на Жан Виденов, той отрече да има общо с определянето на зоната за сигурност.

„Това е решение на Министерство на вътрешните работи", каза лаконично Станишев в кулоарите на парламента и уточни, предаде Дарик радио.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев каза междувременно, че периметърът за сигурност около Народното събрание е същият като вчера, предаде БТА.
Единствена цел на мерките за сигурност била да се осигури достатъчно голяма дистанция, така че, ако се хвърли предмет, да не нарани някого.

На въпрос защо и журналистите вече имат по-труден достъп до парламента, Йовчев обясни, че причината не са те, а покрай тях да не влязат хора, които да предизвикат безредици.

От една седмица репортерите, акредитирани за работа в парламента, влизат по списък.  В него служители на охранителна полиция отмятат кой влиза и излиза от зоната за сигурност. Полицаи коментираха, че "този списък се предава на ръководството".

Подобен регистър се прави и от служители на Националната служба за охрана, които отговарят за допуска до сградата на парламента.
В четвъртък органите на реда забраниха на телевизионни екипи да снимат от вътрешната страна на загражденията.

Според закона за митингите зоната за сигурност около сгради като Народното събрание и Министерски съвет е не повече от 20 м. При извънредни събития МВР може да предложи тази зона да се разшири, като това се утвърждава от кмета на столична община.

Днес дори беше затруднен достъпът на граждани, които искаха да присъстват на сутрешната служба в катедралния храм "Свети Александър Невски".

Красимир Димитров, директор на дирекция „Сигурност и обществен ред" в Столичния общински съвет, заяви, че кметът Йорданка Фандъкова не е получавал решение на МВР да се разшири зоната за сигурност около парламента, която достига до храм-паметника "Александър Невски".

За последните двайсет дни в общината е получено и само едно уведомление за протест. То е било внесено на 3 юли и е свързано със сутрешното протестно "пиене на кафе".