БСП изчисли - откритите бюлетини са 10% от вота

stat
17:19  |  11 май 2013 | Политика / Редактор Елица Петрова /    |  видео
Станишев: Откритите бюлетини съответстват на 24 депутатски места Станишев: Откритите бюлетини съответстват на 24 депутатски места
Сн.: БГНЕС
Видео: Станишев: Заловена е подготовката за тотална фалшификация

Прави впечатление, че тези 350 000 броя бюлетини, които са подготвени, съвпадат със социологически проучвания на няколко агенции. Може да се смята, че те трасират пътя за една подготвена схема.
 Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на извънредна пресконференция. Този брой съответства на 10 % от очаквания утре вот. Той представлява около 25 депутатски места, каза Станишев.

Не е ясно дали това е цялото количество незаконно отпечатани бюлетини. До 8 май тази печатница е трябвало да изпълни своята поръчка; днес сме 11 май. Най-вероятно не е цялото количество. Трябва да се приветства решимостта на Прокуратурата да следва закона; да пресече една арогантна по своя мащаб измама. Тя трябва да бъде подкрепена, както и действията на ДАНС, заяви Станишев.

Прави впечатление, че тази операция е извършена без МВР. Възниква въпросът - дали МВР не се е опитвало да осуети тази проверка, каза Станишев.

 
Президентът и премиерът да проведат разговор с главния прокурор, да изяснят защо МВР не е участвало в тази акция. Ако е имало препятстване, министърът и главният секретар на часа трябва да бъдат уволнени, каза Сергей Станишев.

По-късно главен комисар Калин Георгиев съобщи пред БНР, че МВР е участвало в акцията в Костинброд по искане н и.д. градски прокурор Роман Василев.

"Прокуратурата и съдът трябва да си свършат работата до край. Поръчителят на това тежко, безпрецедентно престъпление срещу демокрацията трябва да лежи в затвора без съмнение, защото такова нещо в България не се е случвало", каза още Сергей Станишев.

Същата тази фирма "Мултипринт" на общинския съветник от ГЕРБ в Костинброд Йордан Бончев правеше бюлетините за президентските избори през 2011 г., припомни лидерът на БСП.

Възниква въпросът дали не е правена същата схема тогава, добави той. Очевидно бюлетините са подготвени за фалшифициране на крайния резултат чрез организиране на индианска нишка за влизане с вече попълнени бюлетини, смята Станишев.

"Става дума за скандал, който България не е виждала. Никога до времето на управлението на Борисов и Цветанов не е имало съмнения за честността на изборния процес. Тези хора ни върнаха в каменната ера, до правото на силния, а не до силата на правото", каза Станишев.

"Когато някой има криминално мислене и е на власт, има богата криминална фантазия. Затова призовавам в утрешния ден българските граждани да гласуват масово. Най-добрата защита срещу контролирания и купен вот е гласуването. Призовавам всички медии за масирано присъствие извън секционните комисии – заснемайте, фиксирайте измамниците и лъжци и престъпници. Призовавам всички НПО да не допуснат тази схема да бъде реализирана и вотът да бъде честен, по волята на българските граждани", каза Станишев.

"Едни избори минават и отминават, важното е да бъдат честни и да изразяват волята на гражданите. Важното е самата демокрация да съществува", добави той.

След изборите във всички случаи ще трябва да има процес на пречистване, на възстановяване на нормална демократична атмосфера и институции, заяви Сергей Станишев.

Пресконференции ще дадат и други политически сили.
 


Очаквайте подробности...


Последно в Политика


Дупки и по АМ „Марица“, отново лунен пейзаж в страната

Защо ли вече не е изненада лунният пейзаж в страната след всеки паднал сняг?