Заместник-председателят на ПП АБВ и вицепремиер Ивайло Калфин даде пресконференция днес във Варна, по време на която коментира изказванията на членове на БСП по адрес на АБВ, пише „24 часа“.

Той посочи, че се опитва да си спестява диалога с представители на БСП, но днес на поредният им семинар отново са говорили срещу АБВ.

Калфин подчерта, че колкото и да се въздържа, понякога трябва да има някакъв здрав разум и спирачка на демагогията.

"Председателят на ПЕС Сергей Станишев е говорил, че, участвайки с партия от ЕНП, АБВ си е загубил лявата идентичност – аз искам да го помоля като председател на Партията на европейските социалисти да излезе с такова послание към всички партии в Европа, които са от семейството на социалистите и които участват с десни партии в едно управление", каза още Ивайло Калфин, цитиран от Фокус.

По думите му едва тогава той ще разбере, че това, което Сергей Станишев говори, не е демагогия.

Много е лесно в Пловдив да говориш едно, а в Брюксел друго. Така че нека се обърне по същия начин към тези много леви партии в Европа, които участват в коалиционни управления и да им каже, че те са си изгубили идентичността, ако иска да се докаже не като демагог, а като политически лидер, каза още Калфин.

"Другите неща дори не ми се коментират. Говори, че това правителство поддържало статуквото, а аз бих го попитал кой всъщност създаде статуквото?", пита министър Калфин.

Много е лесно да гледаш отстрани или пък изведнъж да кажеш как БСП е много срещу санкциите срещу Русия, а кой реално въведе тези санкции и кой беше външен министър тогава на България?

"Когато някой се занимава с демагогия, да не си мисли, че е толкова къса паметта на българските граждани”, каза в заключение Ивайло Калфин.