Трябва да е ясно, че политическата отговорност за последиците се поема изцяло от управляващите, написа във Фейсбук лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

България се проявява като държава, която не знае какво иска, а това рязко намалява шансовете на българската кандидатура, смята Станишев. По думите му за това е показателен фактът, че нито една друга държава, в това число чиито кандидати са зад Ирина Бокова в класирането, не е направила подобен ход.

Никой не си сменя кандидата преди старта на по-решаващите кръгове от гласуване в ООН, които тепърва предстоят, посочи още Станишев.

Впрочем, това е логичен резултат от куцата подкрепа, която г-жа Бокова имаше досега от правителството, преминаваща в дейността на негови представители в открит саботаж. Станахме свидетели на постоянно и целенасочено подкопаване на авторитета и кампанията на Ирина Бокова не от конкурентите, а от нашето правителство и заинтересовани кръгове, пише още Станишев.

Според Станишев опитите да се забъркат европейски институции, държави и политически семейства в забъркания у нас заговор цели бягане от отговорността за това действие. Трябва да е пределно ясно, че за поста генерален секретар на ООН се състезават кандидати на държави, подчертава лидерът на европейските социалисти.

За съжаление, властта в България се показа като тежко зависима от външни и непублични вътрешни фактори. Жалко за България, че пропускаме уникален шанс, който няма да се повтори! И всеки трябва да си понесе отговорността, смята лидерът на ПЕС.