"Лидерът на опозиционната Българска социалистическа партия подчерта, че замесването на Хизбула в атентата  е лошо обосновано и застрашава националната сигурност. Станишев, който е председател и на Партията на европейските социалисти, говори след необичайно дългото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност, след което вътрешният министър за първи път заяви, че т.нар. „военно крило” на Хизбула стои зад терористичната атака", пише на сайта, предаде "Фокус".

Засега от Хизбула няма официална реакция след оповестяването на резултатите от българското разследване.

Междувременно Жозеф Дол, председател на Групата на ЕНП в Европапарламента, към която принадлежи и ГЕРБ, заяви в официално съобщение, че поздравява правителството на България с успешното разследване и приветства политиката му.
"Изключително съм разтревожен да науча, че лидерът на ПЕС г-н Станишев е заел страната на Хизбула в дебата след обсъждането от вчера, както може да се прочете на официалната страница на организацията", заявява обаче той.
Според него във време, когато се взимат важни решения и доверието и отговорността на България са изправени пред сериозни изпитания, всички политически лидери трябва да бъдат обединени. Дол подкрепя управляващите в намерението им да предоставят констатациите от разследването на европейските си партньори.

В същото време ливанската политическа коалиция „14 март” предупреди, че обвиненията на България срещу Хизбула ще имат политически и други последици за Ливан, особено ако ЕС реши да признае шиитското движение за терористична група, предаде „Нахарнет”.
Ливанците отказват да станат заложници на Хизбула. Определянето й за терористична организация ще навреди на образа на Ливан и ще предизвика финансови, икономически и политически проблеми в страната, както и проблеми със сигурността”, се казва още в изявлението на „14 март”.

По-рано днес Мая Кочиянчич, говорител на върховния представител на ЕС по сигурността и външната политика Катрин Аштън, заяви, че съюзът има няколко възможности за действие спрямо Хизбула и единият от тях е да обсъди въпроса за включването й в списъка с терористични организации.


Кои са Хизбула

Застрашена ли е България - Анкета