"Такива изявления най-много нарушават и подкопават доверието в Европейския съюз", заяви още лидерът на ПЕС и бивш премиер по повод думите на Томас де Мезиер, че не вижда възможност заедно с Румъния да влезем бързо в Шенгенското пространство, предаде БТА.

"България и Румъния са изпълнили всички критерии за присъединяване към Шенген. Правителството ни трябва да има ясен план за влизане в еврозоната", заяви още Станишев пред журналисти в Ямбол, където откри офис на европейските социалисти и се срещна и разговаря с граждани.

Той допълни, че присъединяването към еврозоната е много важно за България и трябва да имаме национално решение и план, тъй като това е ядрото на интеграцията в Европейския съюз.

Германия не иска нови страни да се присъединяват към Шенгенското пространство за свободно движение в близко бъдеще, заяви вчера в Брюксел Мезиер, реагирайки на предложението на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер всчки страни членки на ЕС да бъдат допуснати.

Водещи австрийски политици от различни партии подкрепиха тази позиция и също отхвърлиха плана на Юнкер за разширяване на еврозоната.

Европейската комисия предложи България, Румъния и Хърватия да бъдат включени в Шенгенското пространство в реч на Юнкер, произнесена броени седмици преди парламентарните избори в Германия и Австрия. Де Мезиер уточни, че споделя визията на Юнкер.

"За да сме честни обаче, ще има дълъг път за изминаване", добави германският министър.

В Австрия пък партийни лидери изразиха съмнение дали потенциалните нови страни членки на Шенген ще могат да изпълнят изискванията в областите на икономиката и сигурността .