Лидерът на ПЕС говори на дискусията "Заедно в сигурността. Ролята на България в общата европейска отбрана" във Военния клуб в София, чийто съорганизатор е.

"ЕС традиционно е мека сила и това е огромно предимство и уникална черта, която трябва да се опази и развива, но наред с политическите, икономическите и социалните решения трябва да покажем капацитет и възможности и в отбраната и сигурността", заяви още Станишев.

По думите му огромните предизвикателства не могат да се решат от политически решения, а трябва да се покажат капацитет и способности в отбраната и сигурността.

„Иначе в този свят никой няма да чуе и да обърне внимание“, подчерта бившият премиер.

Той изтъкна няколко фактора, които са причина за актуалността на темата - промяна на средата на сигурност, дестабилизация на периферията на ЕС, бежански вълни, терористични заплахи, навлизане на представители на терористични организации, киберзаплахи.

"Това изисква европейски отговор", отбеляза президентът на ПЕС, като посочи необходимостта от ефективност в отбранителните разходи.

Станишев подчерта, че само след няколко дни в Брюксел ще се проведе Европейски съвет, в който ще участва българският премиер и темата отбрана и сигурност ще бъде водеща.

„Първо всички признават, че нито една от европейските страни сама, дори и най-големите, не могат да се справят с рисковете в сигурността и отбраната. Това два пъти повече важи за средни и малки страни, с по-малки способности като България. Трябва да сме наясно, ако ние сами не покажем способности, ако не модернизираме българските въоръжени сили, никой няма да ни иска в това сътрудничество, което се предвижда. Защото от всяка страна ще се очаква капацитет“, допълни той.

Председателят на ПЕС смята, че това, че толкова е отложена модернизацията, дава възможност да интегрираме този процес в случващите се сега неща в Европа да спестим ресурс.

Той акцентира и върху необходимостта от включване на българската академична общност.

АНКЕТА: Да създаде ли ЕС своя собствена армия?