Европа се променя и динамиката е много голяма. Следващата година и половина ще бъдат решаващи за това каква Европа ще имаме след 2019 г., защото промените се случват сега. Това каза пред bTV лидерът на европейските социалисти и бивш премиер Сергей Станишев.

„Ако ние не знаем какво искаме за бъдещето на Европа, тогава някой друг ще определи каква Европа ще бъде и ние ще бъдем само едни изпълнители, което не бива да допускаме”, каза още Станишев.

По думите му има риск България да бъде изтласквана към периферията на Европа:

„Затова аз имам моя кауза: за да бъдем ние в ядрото на интеграцията на бъдеща Европа, тя се преформулира, дори Макрон казва „преучредяване на Европейския съюз”, използва толкова силни думи, за да бъдем в ядрото – това означава да постигнем членство в Шенген, да стартираме подготовката за членство в еврозоната и да бъдем част от това усилие, което сега стартира, и ние като председателстваща страна от януари следващата година да можем да сложим своя отпечатък върху формирането на това каква ще бъде общата сигурност и отбрана на Европейския съюз и да отчетем нашите интереси и нашите виждания, това трябва да постигнем”.

Има различни тенденции в Европа. Социалистите много ясно сме заявили, че Европа трябва да се движи заедно. Ние сме против Европа на скорости, против разделение, каза още Станишев.