Преди 30 години, когато страните членки са били 13, бюджетът е бил 10 млрд. евро, което означава, че на всеки гражданин са се падали по 30 евро. Днес, бюджетът за кохезионна политика е 50 млрд. евро и това означава, че имам почти 100 евро за всеки европеец, заяви Станишев по време на конференция на ПЕС в Брюксел, посветена на бъдещето на кохезионната политика.

Само за предходния финансов период тя е подкрепила 1 млн. работни места, 60 000 научни проекта, 120 000 стартъпа и над 40 000 малки и средни фирми, уточни бившият премиер на форума, предаде репортер на Дир.Бг.

"Над 6 млн. души пият по-качествена вода. За всяко евро, инвестирано в кохезионна политика, европейският бюджет получава по 3 евро в своя брутен вътрешен продукт", посочи още лидерът на ПЕС.

Според него кохезионната политика е най-видимият израз за хората в новите страни членки. Тя означава подобряване на образованието, болниците, обществения транспорт, пътната инфраструктура и качеството на водата.

Трябва да се противопоставим срещу консервативната политика, тъй като е старомодно да затягаме коланите. Грантовете биват измествани с други финансови инструменти и в крайна сметка се оказва, че някои получават много, а други – не, каза още Станишев.

Според него трябва да има мобилизация на политическо ниво, което ще помогне и за активност и в обществото. Желанието не левите е да бъде запазен грантовия принцип на кохезионната политика, вместо да бъде заместен от проектния принцип.

"Планът Юнкер създаде дисбаланс", проекти спечелиха само няколко държави от ЕС за сметка на всички останали, смято лидерът на ПЕС.

Солидарността като основна ценност на ЕС е най-близка до социалистите, а нейното най-явно изражение в е кохезионната политика на ЕС. Днес солидарността изглежда в криза и най-добрият пример за това е бежанската криза.

"Солидарността е двупосочна улица, от която от една страна взимаш, но от друга страна трябва да дадеш", уточни Станишев.

Той се обяви категорично против намаляване бюджета за кохезионна политика в следващия програмен период. Той заяви позицията на социалистите за увеличаване на средствата по нея, за модернизирането и реформирането ѝ.

"Нашето политическо семейство е първото, което започна дискусията за бъдещето на кохезионната политика и ние ще останем в тази битка докрай. Имате нашата политическа подкрепа за всяка политика, с която можем да отговорим на предизвикателствата на бъдещето", заяви президентът на ПЕС, обръщайки се към еврокомисар Корина Крецу.

“Сергей, много добре каза, трябва да се мобилизираме политически“, обърна се Крецу към Станишев. - „Кохезионната политика е необходима и трябва да стане по-гъвкаваи по-опростена, тъй като не е променяна от 25 години. Кохезионната политика лекува раните, които съществуват в Европа“, допълни еврокомисарят.

„Кохезионната политика е циментът, който ще заздрави фундамента на ЕС, затова битката за запазването й е наистина тежка", изтъкна още в речта си Корина Крецу. За следващия програмен период имаме дори още по- високи цели - над 300 000 нови проекти и 850 000 км нови пътища, посочи Крецу. Тя благодари на президента на ПЕС за политическата подкрепа в Европейския парламент.