От пресцентъра на социалистическата партия съобщиха, че Сергей Станишев сам ще се откаже от имунитета си. Той ще внесе заявление в деловодството на парламента след завръщането си от Израел.

През 2010 г. Станишев бе обвинен за разгласяване на класифицирана информация от изгубени 7 документа, съдържащи държавна тайна, в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. 

Досъдебното производство е спряно, защото лидерът на левицата има депутатски имунитет.

От прокуратурата обясняват, че от събраните досега доказателства е установено, че посочените седем документа Станишев "загубил (лишил се е по невнимание от фактическата власт върху тях), чрез неупражняване на грижи за съхранението, предаването и движението на документите".

Наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура е изготвил до главния прокурор предложение за отправяне на искане за снемане на депутатския имунитет на Станишев.

Преди 2 дни той изпрати писмо до Сотир Цацаров с молба да вземе отношение по проточилото се следствено дело срещу него - да го ускори или да го прекрати, ако няма достатъчно данни за престъпление.

Тогава от прокуратурата отговориха, че Цацаров ще изиска становище от наблюдаващия прокурор по делото. 

Софийската градска прокуратура трикратно е внасяла досъдебното производство в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Станишев и налагане на глоба.
Трикратно съдът е прекратявал образуваното съдебно производство и е връщал делото на прокурора за отстраняване на нарушения на процесуалните правила.

През август 2011 г. прокуратура завърши разследването и внесе в съда предложение бившият премиер да бъде освободен от наказателна отговорност и наказан само с глоба.

Три месеца по-късно съдия Веселина Вълева от Софийския градски съд върна 8 папки с доказателства на държавното обвинение. Според нея постановлението, с което се иска освобождаване на Станишев от наказателна отговорност, не е достатъчно мотивирано.

След последното връщане на делото е проведено допълнително разследване.


Вижте снимки на Сергей Станишев в политиката и извън нея >>