"Няма писано правило, че следващия кмет на Пловдив, на Варна или Плевен ще е от ГЕРБ. Ще е, ако ние го позволим. Или че следващият президент ще е сегашният премиер".

Това заяви председателят на ПЕС Сергей Станишев при откриването на семинара "Предизвикателствата пред лявото и България през 2015 г." в Пловдив, предаде БТА.

Във форума участват председателят на БСП Михаил Миков и ръководството на БСП, кметовете и народните представители от левицата, евродепутатите-социалисти, областните председатели и ръководството на Младежкото обединение в БСП, коалиционни партньори.

На семинара ще бъдат излъчени основните леви послания за предстоящите местни избори.

Искам да си тръгнем оттук с ясното съзнание, че в политиката не всичко е предопределено, призова Сергей Станишев.

"Време е за силен старт на политическия сезон. Време е БСП да заеме мястото си на водещата алтернатива на сегашното статукво. Да изпълни ролята си на говорител на своите избиратели и да влезе в битката за ценности. Защото "целят свят прави път на онзи, който знае къде отива", заяви лидерът на ПЕС.

Европа върви наляво, отбеляза той. БСП ще има бъдеще, ако съумее разбираемо и убедително да представи на хората левия разказ за това каква България искаме и ако го отстояваме последователно, посочи Станишев.

Михаил Миков не се опасява от АБВ

"Аз съм убеден, че АБВ не е опасна за разделение на левицата в малко по-далечен план, защото АБВ не предлага лява алтернатива за развитие", заяви председателят на БСП Михаил Миков на семинара.

Миков отбеляза, че АБВ участва в дясно правителство с неолиберална програма, със сериозно тежко разминаване между програма и дела, между това, за което си получил гласовете на избирателите и това, което ти се налага да гласуваш в десен и националистически кабинет, дясно и националистическо мнозинство.

"БСП лява България" не е проект за едни избори, декларира Миков. Участието на АБВ във властта освобождава ляво пространство и БСП трябва да се възползваме от това, смята той.