"Ако президентът Плевнелиев има волята, желанието, намерението действително да работи за национални цели, той в лицето на водещата опозиционна политическа сила ще намери партньор", заяви председателят на ПГ на Коалиция за България Сергей Станишев в декларация относно заявените приоритети от новия държавен глава Росен Плевнелиев, предаде БТА.

"Действително в стила на Мартин Лутър Кинг* Плевнелиев направи усилието да каже своите приоритети и неслучайно акцентира върху икономическото развитие и растеж, само че за последните две и половина години няма сериозни постижения в тази област", заяви лидерът на БСП.
Според него тъкмо обратното - правителството на ГЕРБ целенасочено, в интерес на едри монополи и фирми, близки до него, разрушава самата основа на пазарната икономика и конкуренцията.

По думите на Станишев няма как България да постигне това, което заявява президентът Плевнелиев, при сегашната политика на управление на ГЕРБ (доходите на българите през 2020 г. да бъдат не по-малко от 60% от средноевропейските - б.р.).

Президентът трябва да инициира още в първия ден конкретни инициативи, смята лидерът на БСП. Според него трябва да има заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) относно изработването на национална позиция на България за европейския финансов пакт, както и относно финансовата рамка на ЕС за периода 2014 - 2020 г.

"За първи път от две и половина година чух от представител, избран от ГЕРБ, да се признае, че в страната за последните 20 години е свършено нещо положително и че правителството на ГЕРБ не започва от нулата", заяви още председателят на БСП. По думите му това показва желание да има действително приемственост в работата на институциите и да се признават постиженията на страната ни от предишния период.

Станишев отбеляза също, че за първи път от представител, излъчен от ГЕРБ, се признава, че по много показатели България пада в европейските класации, както и че корупцията поставя много остри проблеми, а няма сериозни постижения.


*Мартин Лутър Кинг Младши е американски духовник и общественик и един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права.
През 1963 година с неговите усилия е организиран известният Поход до Вашингтон, по време на който произнася емблематичната си реч „Имам една мечта“. В нея той прокламира разширяването на обхвата на традиционните американски ценности, включвайки в него представата за общество, игнориращо цвета на кожата. С тази реч Кинг утвърждава своята репутация на един от най-значимите оратори в американската история.