Днес от управляващата партия съобщиха, че евродепутатите от БСП и ДПС са гласували "за" въпросния документ, в който се казва, че трябва да се избягва създаването на изолирани квартали, в които да се настаняват мигранти, като се насърчават тяхната интеграция".

От ГЕРБ поискаха отговор от двете партии как ще обяснят това, след като "от месеци водят популистка предизборна кампания и насаждат страхове как държавата ще бъде залята от бежанци".

От Патриотичния фронт пък призоваха тези евродепутати да бъдат отзовани, защото са опозорили България.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори, че техните евродепутати не са съгласували позицията си и подчерта, че партията се разграничава от резолюцията, защото не отговаря на политиката. Затова ще ги призоват в София, за да дадат обяснения.

Бившият лидер на БСП Сергей Станишев, който сега е евродепутат, обаче защити гласуването и реагира остро срещу ГЕРБ. В профила си във Фейсбук той заяви:

"Чета разразилата се буря по повод Резолюцията на ЕП за правата на човека и миграцията в трети държави. Недопустимо е отговорни политици да използват СТРАХА в предизборната кампания, за да преборят своя ужас от загубата на изборите. В този случай от ГЕРБ решиха да изопачат документи на ЕП, за да направят политиката и кандидатите си по-приемливи.

Но, нека ви кажа срещу какво гласуваха от ГЕРБ:

1. очевидно срещу човешките права, но те не са ценност и според кандидата им за президент - г-жа Цачева.

2. срещу намаляването и спирането на мигрантските потоци! Нека сме наясно, че тази резолюция на ЕП цели намаляването и спирането на мигрантските вълни. Гласуването срещу нея показва нежелание за справяне с мигрантската криза.

3. срещу политиките по спазването на човешките права в трети страни. Резолюцията касае именно ТРЕТИТЕ СТРАНИ. За депутатите от ГЕРБ - това са страни извън ЕС.

4. срещу даването на средства за укрепването на Фронтекс и всички други агенции - единствената точка, която касае пряко България и ограничава мигрантските потоци. Добрият граничен контрол може да бъде единствената спирачка срещу навлизането на незаконни мигранти у нас.

5. срещу борбата с каналджийството и трафика на хора - а България е най-потърпевша от това.

6 . срещу еднаквия аршин - защото тази резолюция засяга 244 млн. души по света, включително и българите зад граница. Но явно от ГЕРБ срамежливо флиртуват със сънародниците ни в чужбина по време на избори, но гласуваха срещу спазването на трудовото законодателство и достъпа до здравеопазване и образование, както и срещу признаването на квалификацията на мигрантите!

И да, госпожи и господа от ГЕРБ, в компанията на Марин Льо Пен и Найджъл Фараж, вие се обявихте срещу цялостната политика на ЕС за справяне с бежанската криза. Текстовете, които притесниха ГЕРБ, третират отношението към мигрантите и препоръката да не бъдат заселвани на едно място - в един квартал. Първо, това касае държавите - крайна дестинация. И второ, така могат да бъдат спрени терористите и екстремистите и да се насърчи интеграцията. Какво предлагат от ГЕРБ - ксенофобски формирования в 21-ви век ?

Миграцията нямала потенциал за растеж! Миграцията е в основата на икономическия растеж откакто свят светува. И докато от ГЕРБ се "борят" с нея, нашите деца напускат България. Защо ли?.

Между другото, заслужава да се отбележи, че на 12 април т.г. ЕП гласува резолюция "Положението в Средиземно море и необходимостта от всеобхватен подход на ЕС към миграцията". Там има почти идентични текстове с обсъжданата резолюция.Тогава ВСИЧКИ депутати от ГЕРБ я подкрепиха.

А за последните 2 години има над 8 резолюции с подобни текстове, също подкрепени от евродепутатите на ГЕРБ.

Изводите оставям на вас..."