Гласуването за председател започна след 17 часа. До тогава имаше реч на Сергей Станишев, както и изслушвнане на кандидат-лидерите.

Вижте какво каза Станишев на пленума >>>

Гости на конгреса бяха премиерът и министри в оставка. Представители на ДПС обаче не дойдоха.

Вижте снимки >>>

Окончателният брой на номинираните от партийните структури за поста е бил 29.

Повечето са си направили отвод. За поста се състезаваха 9 кандидати: Георги Кадиев, Георги Гергов, Драгомир Стойнев, Корнелия Нинова, Красимир Премянов, Красимир Янков, Мая Манолова, Михаил Миков и Янаки Стоилов.

Всеки е разполагал със 7 минути да развие вижданията си за бъдещето на партията. Гласуването e тайно в тъмни стаички.

Около 18.30 стана ясно, че Михаил Миков и Драгомир Стойнев отиват на балотаж за избор на лидер на БСП. Около 20 часа стана ясно, че Миков е новият председател.

За промяна в ръководството на партията се заговори след незадоволителните резултати на левицата на европейските избори. До свикването на конгрес за избор на нов председател се стигна по предложение на настоящия лидер на БСП Сергей Станишев. Той първо избра да отиде в Брюксел като евродепутат, а десетина дни по-късно обяви, че се оттегля от председателския пост в БСП и ще застане до новия лидер.

На конгреса социалистите приеха резолюция за предстоящите предсрочни парламентарни избори, в която си обещават да преосмислят отношенията с ДПС, за да спре "икономическото облагодетелстване".

Избраният нов лидер на БСП е петият след промените от 1989 година. Досега водачи на левицата са били Александър Лилов, Жан Виденов, Георги Първанов и Сергей Станишев, който се задържа най-дълго като председател- от 2001 година досега.