Управлявалият партията 13 години заяви, че 48-ят конгрес е неговият последен като лидер на БСП. Той посочи, че застава пред делегатите със самочувствие и увереност за това, което партията е постигнала до момента, и което и предстои.

Станишев каза, че днес е денят му за равносметка.

Преди началото на словото на Станишев беше представен 13-минутен видеоклип, показващ кадри от 13-те години, през които е бил начело на БСП.

Той си припомни 15 декември 2001 г., когато е станал лидер на социалистите.

"Бях видимо по-слаб, с неуредели и прошарени коси. Дадохте ми шанса, огромната привилегия и честта да застана начело на БСП”, заяви Станишев пред делегатите.

Той посочи, че 13 г. по-късно си дава сметка, че е променил немалко, но и много не е успял и призна, че му е трудно да се примири с последното.

Станишев изтъкна, че е поел БСП като трета политическа сила в парламента. Той припомни, че под негово ръководство социалистите са спечелили 3 поредни победи- на местните избори от 2003 г., парламентарните от 2005 г.

"Убеден съм, че ако президентските избори през 2011 бяха честни, президентът и вицепрезидентът щяха да се казват Ивайло Калфин и Стефан Данаилов”, подчерта Станишев.

Той призна, че последната година е била най-трудната в политическата му кариера.

"Оттеглям се. Ако съм съгрешил, простете", каза Станишев в словото си пред делегатите в зала 1 на НДК.

Той коментира, че никога не е влагал лоши мисли и чувства в управлението на БСП- напротив, лично дори е поел най-яростната битка срещу ГЕРБ и Бойко Борисов.

"Знам, че много хора не ни вярват днес заради грешките, които допуснахме през последната година и заради случката с Пеевски”, посочи още той.

Именно затова той поясни, че не може да допусне заради негови грешки партията да понесе негативи.

"Смятам, че така постъпват лидерите. Оттеглям се – не защото бягам”, обясни Станишев.

Той очерта песимистично близкото бъдеще на страната, ако ГЕРБ спечели изборите през есента - възраждане на полицейщината, замразяване на доходите, пенсионерите без коледни добавки, увеличение цената на тока, замразяване на енергийните проекти.

Ако ГЕРБ победят, "камък върху камък няма да остане от направеното в управлението ни от последната година", обобщи Станишев.

Той изтъкна, че въпреки всички трудности, именно БСП е партията, която случва нещата в държавата и това е голямата разлика с ГЕРБ. Те управляват с оставеното от нас и консумират властта, мотивира се той.

Пред делегатите Станишев призна, че има една мечта - БСП да управлява сама, и коментира, че партията няма управленски провал. Той изненада делегатите като призова за диалог с АБВ, за да се противопоставят на ГЕРБ.

Досегашният лидер на БСП обяви, че отново ще се кандидатира за председател на ПЕС и посочи, че се надява на подкрепата на левицата.

По-късно конгресът подкрепи кандидатурата на Сергей Станишев за председател на Партията на европейските социалисти за следващ мандат. Предложението, направено от трибуната от Георги Гергов, беше прието с мнозинство от присъстващите в залата.

Станишев каза още, че си тръгва от БСП богат с доверието и обичта на огромен брой хора (тук той се просълзи - бел. ред.). Станишев благодари на всичките си другари за битките и преживяното в политиката заедно, благодари и на семейството си.

Той специално благодари на Стефан Данаилов.

"Той е светла душа, мой учител. От него съм черпил сили и изпитвам нескрито възхищение. Нека помечтаем заедно. Да живее България!”, каза още Сергей Станишев.

Той завеща на новия лидер джобен часовник, който му е даден навремето от стар социалист с думите на Васил Левски, че "Времето е в нас и ние сме във времето", и с пожелание партията винаги да е в час с времето.

След речта досегашният лидер беше силно аплодиран от делегатите и гостите на конгреса.

По-късно конгресът избра Михаил Миков за председател на БСП.

БСП ще ревизира отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване, се посочва в резолюцията на конгреса за участие в предсрочните парламентарни избори.