Политиците, от които БСП сне доверието си, са: Анатоли Младенов, Бойка Арабаджиева, Владимир Калчев, Георги Първанов, Дилян Енкин, Евгени Желев, Емил Константинов, Крум Милетиев, Людмил Веселинов, Росица Янакиева, Румен Петков, Светлин Николов, Трифон Митев.

Решението е взето от 125 души, гласували "за". При гласуването двама души са се въздържали, а трима са били против. Сред тях са Кирил Добрев и Светлана Шаренкова. Георги Кадиев и Весела Лечева се въздържаха.

АБВ: Ние отдавна сме свалили доверие от ръководството на "Позитано"

Това се казва в позиция на АБВ, след като Националния съвет на БСП реши да снеме доверието си от 13 членове на партията, които са свързани с алтернативната листата за изборите за Европейския парламент.

Коментари на политици от БСП

"Снемането на политическото доверие е по-тежка морална оценка от констатиране прекратяване на членството", каза Сергей Станишев. Той посочи, че тази мярка за партийно въздействие може би изглежда по-мека, но за налагането й се изисква по-голямо мнозинство, отколкото за прекратяване на
членството.

Той посочи, че от АБВ единствено кметицата на Перник Росица Янакиева е имала смелостта да се покаже пред пленума на БСП.

Станишев подчерта отново, че не вижда особени политически различия с АБВ, поради което подозира, че явно "целите им са други".

Кадиев описа пред bTV ситуацията като развод, където Сергей Станишев и Георги Първанов са родителите, а БСП - детето. Според него е трябвало хората от АБВ да присъстват на националния съвет, за да се защитят.

Кадиев не изключи възможността демонизирането на хората зад проекта АБВ да се окаже ход в тяхна полза.

Според евродепутата Илияна Йотова в следващите дни трябва да се
очаква обявяването на новата политическа формация.

Протестиращи освиркаха БСП. Станишев: Слаби са

Пред централата на "Позитано" протестираха десетки хора по време на пленума на БСП. Бяха отцепени от полицията. Демонстрантите скандираха: „Станишев в Сибир, за да има мир" и пееха „Когато падне БСП, не искам аз да съм отдолу..."

Вижте снимки >>>

На влизане в заседанието председателят на БСП Сергей Станишев каза пред журналисти: „Много малко са им силичките на онези отвън", предаде "Труд".

Заседанието бе закрито за медиите.

По-рано днес софийската организация на БСП сне доверието си от същите лица. Столичните социалисти обявиха своята подкрепа за политиката, провеждана от БСП и от излъченото с нейния мандат правителство. Те издигнаха Станишев за свой кандидат за водач на евролистата.

Станишев на пресконференция след днешния пленум обаче каза, че няма амбиция да става следващият еврокомисар на България. По думите му листата на БСП за евроизборите ще бъде утвърдена от Националния съвет, когато той вземе своето решение.

КРЪСТОСАН ОГЪН: Изключване или самоизключване в БСП?