Пред БНР Станишев припомни, че голяма част от европейските държави вече са радиофицирали Конвенцията.

Аз съжалявам за това гласуване на Националния съвет, смятам това за политическа грешка и за знак. Вчера на излизане от Националния съвет видях една жена, която имаше сълзи в очите и тя каза: "Аз как ще погледна тези жени, от които миналата година събирахме подписи в подкрепа на конвенцията". И аз я разбирам.

Не смятам, че решението, което беше взето на Националния съвет, е добро. Най-лесно е да се носиш по течението на доминиращо обществено мнение. Две трети от българите смятат, че мястото на жената е до печката и тя трябва да обслужва мъжа, грубо казано, опростявам, разбира се. Но това са реални проучвания.

Лошото е, че в България се случва един безумно изкривен дебат. И това плаши хората с някакви неща, хипотези, възможности, които се криели в Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита на жените от насилие, каза Сергей Станишев.

Българското председателство

Официалният старт на Българското председателство изглежда симпатично. Председателството е голяма възможност за страната ни да се препозиционира като образ в ЕС, да покаже, че можем да имаме ясни инициативи и позиции по ключови въпроси, които ще се дискутират в тази половин година, коментира Сергей Станишев.

Той допълни, че приоритетът Западни Балкани е възможност България да се позиционира като лидер в региона.

Относно планираната в София с фокус Западни Балкани среща Станишев подчерта:

И амбицията на лявото политическо семейство в Европа е тази среща да не мине проформа с една обща декларация, без достатъчно съдържание, а да даде реален тласък - първо, за преговорите на Македония, Албания да стартират, да има напредък по отношение на Сърбия, на Черна гора, и да има план за икономическа подкрепа на Западните Балкани и за тяхната стабилност.

Успех за Председателството би било България да постигне резултат по отношение на цялостния пакет за бежанската политика на ЕС, много сложен въпрос, един от разделителните, смята още Сергей Станишев.

Второ, ако България отстои достатъчно ресурси дори в първия вариант, който ще бъде предложен от Комисията за кохезионната политика. Това ще бъде успех.

Вотът на недоверие

Според Сергей Станишев БСП твърде много е забавила внасянето на вот на недоверие на правителството.

Вотът на недоверие е нормално действие от страна на всяка опозиция. Едно председателство не може да отмени вътрешнополитическия живот. Вотът беше твърде много забавен.

Според мен, фокусът на дискусията ще бъде отместен, в това число и във връзка с Истанбулската конвенция, и вотът няма да постигне този ефект, който се цели. БСП показва, че е активна опозиция.

Въпросът е да се мине от ниво опозиционост към ниво алтернатива, отбеляза Сергей Станишев.