Време е! За обединение, за промяна, за нова победа на левицата. БСП е емоция, завлядяваща сърцата на стотици хиляди българи. Нашият събор винаги вдъхва надежда и оптимизъм на левите хора в България. Бузлуджа е мястото, на което се зареждаме с енергия и тук се чувстваме едно – общност от хора с еднакви идеи и цели. От този връх трябва да отправим и нашето послание към България с емоция и вяра, заяви на Националния събор на левицата на Бузлуджа президентът на ПЕС Сергей Станишев.

„И Европа и България са изправени пред тежки изпитания. В това време единствено социалистите могат да поведат към промяна, която да даде нова надежда, лична сигурност и перспектива на обществото ни. Няма кой друг да го стори – и в България, и в Европа. Затова е нужно сплотяване, воля за победа и ярка кампания, която да спечели сърцата на българите. Убеден съм, че БСП може да излъчи кандидатури за президент и вицепрезидент, които да спечелят изборите, да бъдат гаранти за сигурността на страната, да водят балансирана външна политика със самочувствие и такт. Да докажат, че президентската институция може да бъде близо до ежедневните проблеми на хората и да има ясни социални ангажименти", изтъкна той.

Сергей Станишев подчерта, че отговорността на БСП е голяма и затова тук от Бузлуджа трябва да се даде знака за единство и да се каже, че всеки ще направи всичко необходимо за успеха на изборите.

„Всички си спомняме кампанията и резултатите на изборите за президент и вицепрезидент през 2011 година. Помним прогнозите – БСП имаше сигурното трето място. Но силните ни кандидатури, обединените ни усилия и добрата кампания обърнаха мача. Знаем и коя президентска двойка спечели умовете и сърцата на българите. Резултатът ни беше откраднат – в секциите, в комисиите. (Плевнелиев – 1 698 136, 52.58%; Калфин – 1 531 193, 47.42%; разлика от 167 000 гласа.)", отбеляза по-нататък в словото си лидерът на европейската левица.

"Но у сънародниците ни останаха думите на Ламбо: Идва нов ден за България! Нека го направим реалност“, продължи Станишев.

Истинската битка на тези избори ще е БСП – ГЕРБ. А спечелването на президентския вот ще трасира пътя на левицата към победа на предсрочните парламентарни избори догодина, категоричен беше лидерът на социалистите в Европа.