Това поиска лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар на изказване на министър-председателя вчера в Добрич.
Той бе посрещнат от граждани, недоволни срещу проучването и добива на шистов газ и заяви: "На тези, които издигат плакати, искам да им кажа, че продължават да изпълняват партийна повеля на някой. Ако това продължава, ще подпишем на инат. Нищо няма да се случи, ако не ме дразните”.

Според Станишев такова безотговорно и скандално, не държавническо, е да се прави политика на инат.
"Г-н Борисов трябва да разбере къде се намира и кой е. Той е избран от българския парламент за министър-председател на България, той е слуга на гражданите. Не е султан, а ние не сме рая, за да казва срещу всеки протест: "Ако правите така, ще направя наобратно. Това да не му е бащиния", възмути се Станишев пред журналисти, предаде БТА.

Той изтъкна, че все още сме европейска демократична държава, в която всеки има правото да изразява своето мнение. Според бившия премиер особено неприемливо е, когато става дума за изключително опасен експеримент със здравето на хората, с околната среда в огромна част от България, да се казва: "Не ми пука от това, аз ще го направя, защото вие ме дразните".

С оферта от 30 млн. евро американският енергиен гигант „Шеврон“ спечели правото да проучва за шистов газ в Нови Пазар. Очаква се правителството да подпише окончателно договор с компанията.

Преди дни Общинският съвет в Добрич реши на извънредно заседание при всяко заявено намерение за проучване и добив на шистов газ в общината да се провежда местен референдум. Общинарите обаче отхвърлиха предложението на 15 общински съветници подобно допитване да се проведе заедно с изборите за президент и органи на местната власт на 23 октомври.

Еколози и експерти спорят за вредата от добива на шистов газ. Според едните проучването и добива са рискови, но според другите не съществуват по-големи заплахи за околната среда, отколкото от добива на останалите конвенционални природни ресурси и подземни богатства.


В декларация, озаглавена "Борисов е опасен за националната сигурност", кандидатът за президент Алексей Петров, който е обвиняем по делото "Октопод", попита Бойко Борисов в какво качество е бил в Добрич - "като министър-председател или мутра".
"Ако сте бил в качеството си на министър–председател, дръжте се подобаващо. Вие сте длъжен да защитавате интересите на хората, а не да обслужвате ината си", пише още той и предупреждава, че ако премиерът не се извини публично, ще бъде "принуден" да го направи.
"Ако предпочитате да защитавате корпоративните интереси на газодобивните компании пред здравето и спокойствието на хората, значи сте предател и сте се върнал към битността си на мутра", заявява още бившият съветник в ДАНС.