Лидерът на ГЕРБ коментира след приетата оставка на кабинета "Орешарски", че, ако има някакъв голям отсъстващ в този парламент, това е "лидерът на БСП, мандатоносителят, евродепутатът Станишев".
Той вече подаде оставка като депутат от БСП заради заминаването си в Европарламента.

„Представяте ли си какво падение е на тази партия, мандатоносителят, този, който направи правителството, този, който хвърляше всички хули и упреци от парламента, днес, когато си дава оставка неговото творение, защото никой друг, освен него, не се е разбирал явно с ДПС как да управляват, той просто отсъства от парламента? Не мога да си представя каква безотговорност е това”,
възмути се Борисов, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че всички говорят за демокрацията, но попита на базата на коя демокрация се е управлявало една година заедно с „Атака”.

Лидерът на ГЕРБ критикува, че не е чул нищо, което да направи анализ защо се стигнало до тук.
Във витиеватия стил на лидера на ДПС Лютви Местан той обясни, че първо винаги трябва всички политици да се съобразяват с мнението на суверена – народът.

По думите му мнението се казва на избори, а преди година изборите категорично показали, че ГЕРБ е първа политическа сила.

 „Тези, които са вътре в залата, не се съобразиха с това и решиха да направят една пагубна и абсолютно нелогична коалиция на националисти, ДПС и социалисти. Това е абсолютно невъзможна коалиция. Аз съм „за” консенсус, да се съобразяваме, да има толерантност. Само си спомнете какво правеха те една година и народът ги наказа на изборите за евродепутати. Те се сринаха, посочи Борисов.

Той добави, че агонията на управляващите била пълна, дори и опорните им точки не удържали.

Според него затова дезертирали сега – защото знаели, че ако останат, ноември ще се сринат, така че да не могат да се съвземат.

"От това, което декларираме ние, което нашите избиратели искат – по никакъв начин да не се коалираме с БСП и ДПС. Чувам какво казват колегите от БСП – никога с ГЕРБ, никога повече с ДПС. В един момент може да се окаже, че след парламентарните избори нямаме правителство", предупреди той.

Борисов каза, че са си поставили задача да имат поне 121 депутати и ако са толкова, публично ще покани всички, които са в парламента, и ще разговарят.
Той вече каза, че ако няма 121 депутати, ГЕРБ ще останат в опозиция.

"И г-н Адемов, и Корнелия Нинова, и много говориха, че по структуроопределящите неща би трябвало да се намери голямо съгласие. Тогава бих го направил. В противен случай конфронтацията е такава, че действително може всяка една партия да се съсипе с едно движение и едно решение”, посочи Борисов.

Лидерът на ГЕРБ излезе малко след началото на дебатите в парламента за оставката на кабинета с думите: „Имам малко работа“, но се върна за гласуването.