В телефонен разговор руският външен министър Сергей Лавров и американският му колега Джон Кери са обсъдили изпълнението на споразумението за контрол над въоръжаването от времето на Студената война, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

В понеделник САЩ обвиниха Русия, че нарушава ангажиментите си по Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег от 1987 г., като е извършила изпитания на нова ракета, припомня агенцията.

Критиката на Вашингтон съвпада с подготовката на нови американски и европейски санкции срещу Русия в отговор на позицията й за кризата в Украйна.

Според военни и дипломатически източници изявленията на Вашингтон може би се отнасят до разработваната в Русия морска крилата ракета, която не попада под действието на договора от 1987 г., но е била тествана на суша, посочва ИТАР-ТАСС.

Според руски експерти САЩ също са нарушавали нееднократно споразумението, отбелязва агенцията.

По тази тема пък днес говорителят на Белия дом Джош Ърнест съобщи, че Барак Обама е написал писмо до руския президент Владимир Путин, за да го информира пряко, че американското правителство е стигнало до извода, че Русия нарушава договора от 1987 г., посочва Ройтерс.

Сред темите на телефонния си разговор между Лавров и Кери беше обстановката в Украйна.

Двамата министри се съгласиха, че е необходимо да бъде прекратен огънят в близост до мястото на катастрофата на малайзийския самолет с 298 души на борда на 17 юли в Източна Украйна, която е под контрола на сепаратисти.