Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ТАСС и БТА.

Той говори на провеждащата се на високо равнище в Женева 28-а сесия на Съвета на ООН по правата на човека.

"Кощунствено е да се използват такива трагедии, като подлото убийство на Борис Немцов, за опити да се подменят органите на следствието и правосъдието и да се издигат откровено политизирани, голословни и провокационни интерпретации", подчерта той.

Лавров напомни, че руският президент Владимир Путин незабавно е дал всички необходими поръчения  във връзка с разследването и изпълнението им е "взето под особен контрол".

В словото си руският външен министър изрази дълбока тревога от положението в Украйна, където "в резултат на организиран преди една година антиконституционен държавен преврат рязко се активизираха ултра-радикални сили, включително и открито изявяващи се под нацистки лозунги и призоваващи към етническо прочистване".

Лавров настоя за разследване на "многобройните престъпления, извършени против мирни граждани на майдана, в Одеса, Мариупол и други украински градове", които остават неразкрити.

Той призова ръководството на Украйна да се разграничи от "партията на войната" и от всякакви екстремисти и да вземе курс към постигане на мир и съгласие в многонационалното украинско общество на общоприемлива основа".

Според него път към тази цел откриват съгласуваните в Минск на 12 февруари комплексни договорености, които са одобрени и в резолюция на Съвета за сигурност на ООН.

"Необходимо е да се гарантира тяхното изпълнение в пълен обем, включително провеждането на конституционна реформа, в рамките на която да бъдат гарантирани законните права и интереси на гражданите от Източна Украйна", подчерта той.

Лавров насочи вниманието към кризисната хуманитарна ситуация в Източна Украйна и призова украинското правителство "незабавно да вдигне въведената от него фактическа блокада на този регион, да възстанови икономическите връзки, социалните плащания, банковите услуги, свободата на придвижване на хората между Донбас и останалите райони на страната".

Шефът на руската дипломация предупреди също, че онези, "които настояват за доставки на оръжие за Киев, поемат върху себе си отговорността за проваляне на мирното уреждане" на кризата.

Според него такива призиви не отговарят на интересите на украинския народ и няма да допринесат за спасяването на живота на много хора.