Руският външен министър Сергей Лавров обвини германските власти в опит за прикриване на обвиненията за сексуално посегателство.

Случаят предизвика бурни страсти в социалните медии, в рускоезичните медии, както и публични протести, организирани от руската общност в Берлин, която твърди, че момичето е било отвлечено и изнасилено от група мигранти, отбеляза ДПА, цитирана от БТА.

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт отвърна на удара, като каза, че "е неприемливо инцидентът да се експлоатира политически".

Берлинската прокуратура в момента разследва двама мъже на възраст малко над 20 г. по случая с момичето, идентифицирано само като Лиза Ф., което изчезна на 11 януари за около 30 часа. Берлинската полиция сега смята, че изнасилване не е имало.

Лиза Ф., която е родена в семейството на руски имигранти, е направила противоречиви твърдения какво се е случило с нея по времето на изчезването й.

Според някои германски медии предполагаемата жертва е разказала, че е била отвлечена на 11 януари в Берлин от трима мъже със "средиземноморски вид", говорещи лош немски. Те я откарали в апартамент, където тя била бита и насилвана.

Когато момичето изчезна, германската полиция дълго време укрива по неизвестна причина информацията. Ясно е, че момичето не е изчезнало доброволно за 30 часа, каза Лавров. Министърът добави, че в момента адвокат е в контакт и със семейството на Лиза, и с руското посолство в Берлин.

Сергей Лавров поиска от Берлин да предостави на Москва всички подробности от разследването на предполагаемото изнасилване.
"Тъй като е замесена руска гражданка, имаме правото не просто да чакаме разследването да приключи", заяви Лавров

Семейството на Лиза обвинява полицията, че е манипулирала момичето, за да промени то показанията си. Тази версия беше подхваната от някои руски медии и използвана от германската крайна десница, за да атакува бежанците. Крайнодесните дори измислиха прякор на бежанците и вече ги наричат rapefugees (от английските думи rape и refugees, означаващи съответно изнасилване и бежанци).