Това каза пред Нова телевизия министърът на образованието Сергей Игнатов по повод разразилия се скандал за нередности в класирането на проекти в конкурсната сесия на ФНИ.

Игнатов припомни, че тази година ФНИ проведе конкурс "за малко пари" - близо 21 млн.
"Кандидатстващите са поискали над 386 млн. и това е нормално. 1095 са екипите кандидатствали за този конкурс. 95 са номинираните. Тези 1000, които не са оценени, е нормално да подадат възражения. Има си срок за това. Има хора, които си позволиха да подадат възражения не до фонда, а до мен. А ние от МОМН им казахме, че не сме пощенска кутия. МОМН не може да повлияе по никакъв начин на възраженията. 1095-те екипи кандидатствали, са оценявани от над 400 рецензенти, 12 са експертните комисии", съобщи Игнатов, цитиран от БГНЕС.

"Фирмите са регистрирани по изискване на ЕС, който дава право на организации, които не са публично финансирани, да се занимават с научна дейност, това са научни дружества, тоест научни фирми. Когато оценителите оценяват проекта, те не знаят дали той е фирма, академия, консорциум, това никой не го знае. Законът позволява на организации, които не са публично финансирани, да наемат екипи за някакви изследвания. Тук няма никакво нарушение в кандидатстването", обясни Игнатов.
По-рано се разбра, че финансиране печелят проекти на фирми, регистрирани в апартаменти.

След като са излезли класираните проекти, всеки човек може да се разрови в компютъра и да види кой е шефът на дадена фондация. Той не е задължително да е учен, уточни министърът на науката.

За проф. Мирослава Кортенска, която бе освободена от ФНИ и обвинена, че е взела над 30 000 лева, Игнатов каза, че за това нещо са подадени всички документи в прокуратурата.
"Предполагам, че тя ще бъде викана там тази седмица. Изведнъж се появи нейното име, свързано с над 30 рецензии. Когато пишеш рецензия, не можеш да направиш над 30 рецензии. Физически е възможно, но въпросът е в качеството", подчерта образователният министър.