Но те подчертаха, че това не може да трае месеци, допълва агенцията в репортаж от Брюксел, където и днес ще продължи редовната срещата на Европейския съвет.

На Лондон е дадена отсрочка до началото на септември.

Вчера Европейският парламент поиска в резолюция Лондон незабавно да започне стъпки по „развода”, по задействане на чл. 50 от Лисабонския договор. Същото категорично настояване беше повтаряно в последните дни и от водещи политици в Брюксел и в най-силните столици в съюза.

В Брюксел униженият министър-председател Дейвид Камерън се изправи лице в лице с европейските си колеги за първи път, след референдума миналата седмица, предава АФП. Това стана на среща на високо равнище, която лидерите на ЕС наричат „тъжна”, но прагматична.

След часове разговори в Брюксел, председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че разбира, че има нужда „прахът да се слегне” във Великобритания, преди да бъдат предприети следващите стъпки.

Но – отразявайки опасенията от „ефект на доминото” в други страни членки, склонни да напуснат – председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Великобритания няма „месеци за медитация”.

Той посочи ясен график за задействане на член 50, клаузата от договора на ЕС, според която стартира двугодишният процес на напускане.

Това трябва да стане, след като приемникът на Камерън на министър-председателския пост го смени в началото на септември.

Юнкер каза още, че ако новият британски премиер е от привържениците на оставане на страната в ЕС, чл. 50 би трябвало да се активира „в рамките на две седмици след неговото назначение”. Ако обаче е бил в кампанията „Напусни” (ЕС), това трябва да стане в деня след назначението.

Сегашните фаворити да наследят Камерън са водещият в кампанията „Напусни” Борис Джонсън и вътрешният министър Тереза Мей, която е по-скоро привърженик на членството в ЕС, припомня АФП.