Този извод правим от интензитета на действията му. Всички 14 фирми, контролирани от него, са изпълнявали всички обществени поръчки в Септември. Това каза говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова пред БТВ.

В Специализираната прокуратура има сигнали за това, че и други кметове в други общини извършват сходна дейност. „Започнати са няколко досъдебни производства, но всичко е въпрос на доказателства. Когато съберем такива, които ни дават основание да предприемем явните действия по разследване, както вчера в Септември, това ще бъде извършено и в други общини“, коментира още Арнаудова и добави, че по случая ще бъде подведено под отговорност и длъжностно лице от общината, което е извършило документна измама.

„Изключително драстични са случаите на безстопанственост и то умишлена. Има случаи, когато се сключва договор за ремонт на улица от 400 метра, а тя е 200“, каза още тя.

Припомняме, че акцията по задържането на кмета Рачев, за която Дир.бг съобщи, се проведе рано вчера сутрин. Кметът е разследван за щети за 13 млн. лева

 

Междувременно граждани събират подписка в подкрепа на кмета на Септември Марин Рачев, тъй като смятат, че е работещ кмет и все още не е доказана вината му.

 Разследват се злоупотреби за

Събралите се защитиха кмета и заявиха, че няма корупция в Септември и че общината се управлява с грижа за хората. Исканията на протестиращите са кметът да бъде освободен и да се върне на работа.

„Днес или утре ще имаме достатъчно данни за образуване на досъдебно производство по случая в Детска градина „Брезичка“ в Бургас. Предполагам, че още в рамките на днешния ден и в началото на следващия ще имаме достатъчно данни, за да вземе прокурорът решение за кое престъпление да образува досъдебно производство“, добави Арнаудова.

Тя коментира това по повод кадрите с тормоз над деца в Детска градина „Брезичка“ в Бургас.

„Това, което Прокуратурата е разпоредила и ще участва в събирането на данни, касае малтретиране на малолетни лица. Колегите от Бургас са разпоредили събиране на данни за причиняване на телесна повреда на малолетно лице от длъжностно лице или за изтезаване на малолетни лица“, поясни тя.

„Насилието над деца, независимо дали в детска градина, или с увреждания, е абсолютно недопустимо явление. Прокуратурата ще изпълни задълженията си по закон и ще преследва извършителите по всички направления“, каза още говорителят на главния прокурор.