Под влияние на студен атмосферен фронт в понеделник от запад на изток на места ще превали и прегърми, вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, а температурите ще се понижат с няколко градуса.

Процесът ще бъде кратък и след вторник температурите постепенно ще се повишават, за да достигнат в края на следващата седмица стойности около 35 градуса. На места в низините отново ще има и по-високи температури, близки до 38, 39 градуса..

Разбира се, Слънцето вече се спуска все по-ниско към южния хоризонт и  в следващия месец ще се спуска все по-бързо от ден на ден,

Денят сега е с близо 2 часа по-кратък , отколкото преди 2 месеца и съответно с толкова времето за изстиване е повече.

В сравнение с юни, обаче, Август има един значим "коз": топлата атмосфера.

Атмосферата във височина е по-топла в районите южно от страната ни, Средиземно море е топло, Сахара е в пика на жегата си и въпреки, че инсолацията, енергията получавана от слънцето, през тези дни е около 5 киловатчаса на квадратен метър за един ден (през юни е над 6 киловатчаса), август е съвсем пълноценен летен месец за нашата страна и за днешното време на чувствителна промяна на климата в посока затопляне.

Все пак, в   Арктика вече започва постепенно сезонно изстиване на атмосферата и  само  след седмица-две теоретично, при подходяща циркулация от северна посока, у нас лятото може да бъде "пресечено". Септемврийското слънце вече не е юлско и след евентуално сериозно неколкодневно силно захлаждане, усещането за есен вече би било налице.

Допреди 20-30 години това се е случвало от време на време дори в края на август, но през последните десетилетие-две подобно "пречупване" на лятото се случваше инцидентно най-рано в края на първата декада на септември, а най-често след средата му. 

Има и 3-4 случая през новото хилядолетие, при които летни температури, ако приемем една ненаучна  и субективна дефиниция, при които максимумите през деня са над 25, 26 градуса, краят на лятото се случи през първата десетдневка на октомври.
Пак напомняме, че не става дума нито за астрономическото лято, което е по време на равноденствието около 21 септември, нито за климатичното, което по дефиниция свършва на 31 август. 
Тук визираме субективното усещане за летни температури, при които нормалните здрави  хора в свободното си време могат да бъдат облечени по къси гащи или тениска/риза с къс ръкав и  е съвсем неангажиращо, но осезаемо "гражданско" лято, с комфортни температури, позволяващи "неограничен" престой на открито с леки дрехи.

Такова, каквото вече не е възможно след началото на октомври и  чак до началото на месец май, защото в началото на този период слънцето и  твърде ниско и слабо, а в края му  към началото на май,  въздушната маса на север от нас е все още студена  и при чести нахлувания към страната предизвиква хлад, неустойчива атмосфера с ежедневни понякога гръмотевични бури и температури все още недостатъчно "летни". 
Въпреки, че през целият месец май слънцето изпраща значително повече енергия, отколкото сега, в края на авгут, към нашите ширини, отнема известно време да се "доубие" студа в Арктика.
Разбира се, има редки изключения, главно за сметка на интензивни топли адвекции, при които температури над 25 градуса са възможни и през зимата, но тук не говорим за това.

Накратко, очаква ни още около месец с летни или близки до тях температури, преди да обърнем окончателно взор към зимата, в очакване на следващото лято.