"Г-н президент, спрете с нападките си срещу медиите", призова сенатор Джон Маккейн, важна фигура в Конгреса на САЩ, обръщайки се с твърд тон към президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Миналата седмица Тръмп, който отправя почти всеки ден нападки срещу медиите, обяви, че ще присъди свои "награди за фалшиви новини". Те ще бъдат присъдени на най-корумпираните и предубедени медии, обяви той в Туитър.

"Независимо дали Тръмп го съзнава или не, действията му се наблюдават отблизо от чужди лидери, които вече използват думите му за извинение", за да ограничават свободата на медиите, подчертава Маккейн в статия, публикувана във в. "Вашингтон пост".

Сенаторът от Аризона порицава специално непоследователното и дори лицемерно, според него, отношение на правителството на Тръмп към свободата на медиите.

"Докато неговите представители често порицават насилието срещу журналисти в чужбина, Тръмп продължава с непрестанните си нападки срещу почтеността на американските журналисти и медии", отбелязва сенаторът.

"Изразът "фалшиви новини", на който американският президент придаде легитимност, се използва от авторитарни лидери, за да карат журналисти да замълчат", пише сенаторът републиканец, подчертавайки, че "свободата на информацията е от жизненоважно значение за успеха на демокрацията" и журналистите играят важна роля в защитата й.

В реч пред Сената, другият сенатор от Аризона, Джеф Флейк, също порица изразите "фалшиви новини" и "врагове на народа", използвани от Тръмп за медиите и статиите, които не харесва.

Нападките на президента на САЩ напомнят за думите, използвани от съветския диктатор Йосиф Сталин за враговете му, каза Флейк, също републиканец, цитиран от Асошиейтед прес.

Словесните атаки на Тръмп са срамни и отблъскващи и президентът тотално бърка, заяви Флейк. Той посочи, че деспотизмът е враг на народа, а свободните медии са врагове на деспотите и пазители на демокрацията.

Когато Тръмп определя информациите, които не харесва, като "фалшиви новини", "той трябва да бъде обект на подозрение, а не медиите", подчерта сенаторът.