Той описа в Конгреса как на два пъти се е разминал със смъртта миналия месец, след като бил отровен с вещество, което неговите лекари още не могат да идентифицират.

Пред сенатска подкомисия по чуждестранните операции, Владимир Кара-Мурза свърза това с кампанията на руското правителство да запуши устата на опонентите си.

Изкуствена кома

Официалната диагноза, която му е поставена, била "токсично въздействие от неопределено вещество".

Кара-Мурза добави, че е много от органите му са престанали да функционират. Затова се наложило да го поставят в изкуствена кома за няколко дни, след като е бил хоспитализиран на 2 февруари в Москва.

Този епизод бил подобен на на мистериозното му отравяне преди две години, когато едва не умрял от остра бъбречна недостатъчност.

Явяването на Кара-Мурза пред тази сенатска подкомисия е част от разследване, което нейният председател, сенаторът републиканец Линдзи Греъм определя като "неблаговидните руски деяния по целия свят".

Близък до Ходорковски

Греъм е един от малкото републиканци в Конгреса, които открито критикуват намерението на Доналд Тръмп за по-тесни връзки с Русия.

Кара-Мурза е вицепрезидент на частната фондация "Открита Русия", оглавявана от намиращия се в изгнание друг критик на Путин - Михаил Ходорковски. Кара-Мурза бе близък съратник и на убития през февруари 2015 г. в Москва опозиционен деец Борис Немцов.

Руските медии открито го наричат предател заради обръщането към западните институции, посочва АП.