Това показва проучване на 10 неправителствени организации с опит в работата с деца, родители, образователни и социални институции, предаде БТА.
То е извършено със съдействието на социологическа агенция сред 1100 души от цялата страна в периода юни-юли 2014 г.

Представители на неправителствените организации обявиха началото на кампания за активно участие на мъжете в живота на децата и семейството - "Да бъдеш Баща".

"Грижовните бащи отглеждат уверени и успешни деца, като кампанията се фокусира върху ползите от активното участие на мъжете в живота на децата и семейството за създаване на семейна среда без насилие и пълноценно развитие на детето", каза Деян Петров от асоциация "Родители".

Сред родителите има широко съгласие за необходимостта от по-активно включване на бащите в грижите за децата.
Около 97 на сто от родителите са съгласни, че най-важните решения, свързани с детето, трябва да се вземат съвместно.

Според проучването образът на отдадения баща, който се включва в ежедневните грижи за децата и дома, и "изразяващ емоциите си дори пред външни хора", започва да среща широка обществена подкрепа.
Въпреки това, делът на бащите, които се включват във всекидневните грижи, образованието и здравето на децата е значително по-нисък от този на майките.

Основните бариери пред активно включване на мъжете в грижата за децата и дома са заетост с осигуряване на прехраната на семейството; стереотипите, според които всекидневната грижа за детето не е мъжка работа, и недостатъчното обществено разбиране за значението и подкрепа на бащинската роля в грижите за децата.

"Съществуват изследвания, които потвърждават, че бащите имат уникално влияние върху всеки един аспект от развитието на детето", каза Луиза Шахбазян от Фондация ПИК, цитирана от КРОСС.

Така например децата, чиито бащи изпълняват ролята си активно, са по-здрави, имат повече успехи в училище, повече приятели, а по-късно напредък в кариерата и семейните си отношения.
Шахбазян обясни още, че когато бащите играят с децата си те страдат по-рядко от депресия и тревожност, а отношенията между майката и бащата създават моделите, които децата им ще следват в бъдеще.

"Да бъдеш Баща" е част от международна кампания МеnСаге - a global fatherhood campaign, която се провежда в над 20 държави.

България води класация по най-малко бракове в ЕС, стана ясно миналата година. В страната ни разводите са 1,4 на 1 000 души, което е под средния показател за страните от ЕС. България се нарежда и в челната тройка в ЕС по броя на родените извънбрачни деца след Естония и Словения.

Миналия месец варненският митрополит Йоан заяви, че църквата може да  помогне много на младите и да ги обучава как трябва да живеят съвместно, а не да гледат на църковния ритуал като на нещо рутинно.
Според него чрез предварителната подготовка на кандидатите могат да бъдат намалени разводите в страната, както и случаите на съвместно съжителство без брак.