СЕМ не откри нарушение и по отношение на аудиторията в клипа към песента, предаде БНТ.

По искане на Държавната агенция за закрила на детето медийният регулатор обсъди на днешното си заседание дали клипът не уврежда моралното и психическото здраве на децата.

Що се отнася до правомощията на СЕМ, те са свързани със защитата на аудиторията и медийният регулатор не може да спира съдържание. Затова председателят Георги Лозанов поясни, че в този клип участва дете, но в същото време той не е предназначен за детската аудитория.

Според Лозанов клипът далеч не е образец за вулгарно поведение, още повече, че родителите на Гери-Никол са дали своето съгласие.

"17-годишните деца вече не са деца, а нормални членове на обществото. Клипът съвсем не е от най-драстичните форми на този вид визуален спектакъл, който се разиграва по много телевизии. Аудиторията не е заплашена повече от това, отколкото песните в един чалга канал, а клипът не насочен към детската аудитория”, аргументира се председателят на СЕМ.

По време на заседанието друг член на регулатора - Мария Стоянова, заяви, че отново се създава несъществуващ скандал.

“Тъжно е, че се използва иначе една важна тема, която би могла да се използва за дебат”, подчерта Стоянова.

По думите й всичко изписано в медиите е напразно, тъй като само ДАЗД може да каже дали има нарушение, или не. И ако има, то не е на телевизиите, а на родителите.

Анна Хаджиева смята, че е притеснително, когато все повече се очаква от СЕМ да спре, каквото и да било съдържание.

"Битува мнението, че СЕМ спира съдържание. Това изречение е опасно от гледна точна на медийната свобода”, категорична бе Хаджиева.

“Само можем да гадаем, ако Яворов беше видял този клип, дали би написал “Душата ми се моли, дете, душата ми се моли”. Ако го беше казал по телевизията, дали нямаше да бъде сезирана Държавната агенция за закрила правата на детето и Съветът за електронни медии?”, попита на свой ред Иво Аатанасов.

Според него случаят с песента на Гери-Никол е много по-различен от този с песента на Криско и Мария Илиева - “Видимо доволни”.

"Там взаимоотношенията между мъжа и жената бяха сведени до “движение, мятане и баране” и въобще не ставаше дума за любов, докато тук нямаме такива вербални послания и нашите инспектори са го отбелязали в доклада”, подчерта той.

Анюта Асенова определи случая като ПР-кампания.

“Аудиторията, към която е насочен клипът, не смятам че е детска. И ако трябва да говорим за психическо и морално накърняване на децата, това означава ли, че останалите клипове на западни поп-изпълнители накърняват и ние трябва да вземем някакво отношение? Като Лейди Гага, Пинк, примерно?”, обясни Асенова.

От Държавната агенция за закрила на детето заявиха, че ще коментират, едва след като се запознаят с официалното становище на СЕМ.

Родителите на Гери-Никол също отказаха изявление, защото адвокатите им подготвят становище по случая.

Само за няколко дни клипът към песента на 17-годишната ученичка събра над милион гледания в интернет. В същото време видеото породи противоречиви коментари сред потребителите в социалните мрежи.

Самата Гери-Никол определи скандала около песента й като безплатна реклама.

"Мерси за рекламата на СЕМ и Държавната агенция за закрила на детето. Направихте ми същата реклама, каквато преди време на „Видимо доволни“, каза 17-годишната певица, която "изгря" миналата година в музикалното състезание „Х фактор“ .

Пред изданието ПР-ът на певицата заяви, че Гери-Никол няма за какво да се
тревожи, защото има подкрепата на всички, включително и на родителите си.

"Нейните адвокати са в готовност и чакаме да видим дали въобще нещо ще се случи“, коментира ПР-ката

Гери е ученичка в частна езикова гимназия в родния ѝ град Варна. За да се отдаде изцяло на музикалния шоубизнес, тя е преминала на индивидуален план на обучение.