Това съобщи един от основните италиански земеделски синдикати, Колдирети (Coldiretti), цитиран от Франс прес.

"Производството, транспортът, доставката и продажбите на хранителни продукти са се превърнали в приоритет за организираната престъпност", отбелязва Колдирети в доклад, представен по случай Деня в памет на жертвите на мафията. Мафията присъства във всички области и се занимава с кражби на селскостопански машини, изнудване и рекет.

"Мафиите определят пазара на хранителни продукти, като установяват изкупни цени, контролират транспорта и дистрибуцията, както и цели вериги супермаркети", се казва в доклада. По този начин организираната престъпност "унищожава конкуренцията и законния пазар, като задушава честните предприемачи и силно компрометира качеството и безопасността на храните", допълва Колдирети.

"Хранително-вкусовата промишленост се е превърнала в приоритетен сектор за инвестиции на престъпния свят, който осъзнава стратегическия му характер", заключава докладът.

През януари италианските власти обявиха мащабна акция срещу клон на калабрийската мафия 'ндрангета, която беше започнала да блокира хлебния пазар в своята зона на действие в южния италиански град Чиро, след което започна да си присвоява доставките на вино, сирена и зехтин за ресторанти в Германия.