Снимката, която е публикувана във Фейсбук, предизвика бурни реакции и много коментари.
Фотографът е Тихомира Методиева - Тихич.

В гората буквално се виждат оголени петна.

Част от потребителите се шегуват, че това вероятно е баркодът на гората или пък по този начин овчари изпращат сигнали на извънземни.

Публикувани са и снимки от Google Earth на същия район, на които ситуацията изглежда по подобен начин.

От пресслужбата на община Минерални бани заявиха за сайта Haskovo.info, че в случая става дума за санитарна сеч в общинска гора, която е в Натура 2000.

Сечта е заложена в плана от 2014 г. и става въпрос за премахване на стари дървета в дъбови гори. Причината е, че отдолу са се захванали млади дръвчета, на които сега се дава поле за развитие.

Подобна била ситуацията и около връх Аида.

От общината обясниха, че това е рутинна процедура, извършвана от горските на 20-30 г. Така се постига правилно развитие на гората, в която да има млади и стари дървета, като не се дават пари за фиданки за залесяване, а се използват тези, които са се прихванали по естествен път.

ИАГ: Нарушени са правилата

Служители от Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), Регионална дирекция по горите (РДГ)–Пазарджик и Пловдив, НАП- Пловдив и МВР – ГД „Национална полиция“ и ГД ПБЗН, са провели масирани проверки за незаконен добив и преработка на дървесина в района.

През деня проверяващите са задържали в района на град Сърница, област Пазарджик, товарен автомобил без регистрационни номера, натоварен с близо 13 кубически метра иглолистна дървесина от бял бор и смърч, маркирани с контролна горска марка, но с издаден превозен билет на друго моторно превозно средство. Превозният билет е издаден от горски служител на ТП „Държавно горско стопанство Селище“.

По пътя между Сърница и Велинград забелязахме камион, натоварен с дървесина, без регистрационни табели. Оказа се, че дървесината се превозва с превозен билет с чужд номер - на друго превозно средство. Водачът нямаше лична карта, нямаше u свидетелство за управление на МПС. Камионът нямаше и задължителната от началото на тази година GPS система за проследяване на товарните превозни средства, които превозват дървесина, обясни по БНР Николай Пиронков от Изпълнителната агенция по горите.

В рамките на проведената акция инспектиращите са съставили 2 акта за установени административни нарушения по Закона за горите и подзаконовите му нормативни актове и 3 акта по Закона за движение по пътищата и Закона за МВР.

Виновният горски служител е уволнен по разпореждане на директора на Южноцентрално държавно предприятие гр. Смолян. Дървесината и камионът са конфискувани. Работата по случая продължава, както и съвместните проверки на ИАГ, МВР и НАП.