Той посочи, че случаят е обсъден на заседанието на Националния изпълнителен съвет на СДС, проведно днес в Пловдив, и е взето решение да бъде поискано от новия здравен министър да извърши проверка по него, предаде БТА.

Шарков съобщи още, че размерът на обществената поръчка е почти 1,7 милиона лева, а общата стойност на проекта е 19 милиона лева, осигурени по ОП "Развитие на човешките ресурси".
По думите му в провеждането на конкурса има няколко пункта, които "будят съмнение, че победителят е бил предварително подготвен".
"Причината да поискаме проверка е да стане ясно дали има оказван натиск поръчката да бъде спечелена точно от тази фирма. Буди недоумение фактът, че различни управляващи на практика работят с едни и същи компании, тясно свързани с лидери на политически партии", коментира синият депутат.

Пред медиите Шарков представи решението за резултатите от класирането, заведено под номер 156 от 21 март 2012 година. В него е посочено, че се възлага на дирекция "Обществени поръчки" в здравното министерство да предприеме действия по сключване на договор с участника, класиран на първо място. Народният представител отбеляза и факта, че решението е взето в последния ден, когато Стефан Константинов е бил министър на здравеопазването.
"Настояваме резултатите от проверката да бъдат оповестени публично", каза в заключение Ваньо Шарков.

Той припомни, че Янова, заедно с бившия премиер Сергей Станишев, с когото живее, се проверява от анкетна комисия в парламента в качеството й на изпълнител на договора с австрийския лобист Петер Хохегер.

Самата Янова вече заяви, че е работила по много проекти с три правителства и в момента също сътрудничи с министерства от кабинета "Борисов".