Това стана ясно от думите на лидера на „синята” партия Божидар Лукарски в студиото на „Лице в лице” по bTV.

„Ние считаме, че трябва да се предложи на българския народ една съвсем ясна кауза, която е свързана с ценности”, подчерта той и допълни, че СДС не отстъпва от виждането си за евроатлантическата геополитическа насоченост на България.

 „Някои от колегите виждат по-голямо разширение, включително с либерални партии (т.е. като част от обединението около „Да България”, ДСБ, ДЕОС, „Зелените” и т.н.), други колеги виждат развитието ни в дясно-консервативния, дори патриотичния сектор (според различни публикации – с „Атака” или НФСБ)”, посочи Лукарски, като даде да се разбере, че той е от втората група.

Окончателно решение за това каква политика ще следва СДС ще бъде взето през април.

Лидерът на партията беше категоричен, че разговори за коалиция с когото и да било не са водени. Той атакува ДБГ, които замразиха членството си в Реформаторския блок:

„Има много неща, които не са наред в държавата и са свързани с управлението на настоящото правителство – съвсем ясен е отказът от реформи, вторачването само в европредседателството, генерирането на скандали, ниските доходи, недостатъчната жизнеспособност и в икономически, и във всеки план на това правителство, но начинът, по който ДБГ поставят нещата ултимативно според нас не са решения, които дават изхода от това положение за българския народ”, заяви Лукарски.

 Лукарски заподозря бившата партия на Меглена Кунева в опит да се присъедини към „Да България” и ДСБ:

„Когато искаш оставката на едно правителство, трябва да изтеглиш кадрите, които имаш във властта, а ДБГ единствена от РБ има 3 ключови позиции в сегашното управление – Българския институт по метрология, Българската агенция за инвестиции и Комисията за защита на потребителите. Това са членове на ДБГ”.