Законопроектът беше одобрен с 13 гласа „за”, 4 „въздържал се”, нямаше против, предаде  „Фокус”. 

Промените бяха внесени от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, председателя на ПГ на ПФ Валери Симеонов, депутата от ДПС Четин Казак, както и Красимира Ковачка и Стефан Кенов от БДЦ.

Това стана само седмица, след като премиерът Бойко Борисов заяви, че трябва да бъде върнато отнетото през 1997 г. право на прокуратурата да се намесва по граждански дела и да иска спирането на сделки между частни фирми в защита на държавния или обществен интерес.

Повод за извънредното законодателство стана сделката, при която собственикът на КТБ Цветан Василев продаде за 1 евро активи на БТК, на два военни завода и още две стратегически дружества. Те ще бъдат придобити от създадената за целта люксембургска фирма LIC33, според Василев - при условие да погасят 900 млн. евро дълг.

В промените е записано, че в изключителни случаи главният прокурор или определен негов заместник може да спре финансова операция или сделка с имущество за срок до 48 часа.

Предвижда се органите на досъдебното производство да вземат необходимите мерки за предотвратяване на умишлено престъпление или друго общоопасно действия, както и временно да изземат средствата, с които би могло да се извърши престъплението.

Действията на прокуратурата ще подлежат на първоинстанционен съдебен контрол, докато 48-часовото спиране на финансова операция или сделка, е изключение.

Вносителите посочват, че промените произтичат от необходимостта от създаването на възможност за реакция на органите на досъдебното производство в неотложни случаи при липса на друга възможност. Според тях настоящата липса на подобна възможност е обществено неоправдана.

Предвиждат съдът да уведомява прокурора, когато предмет на правния спор са имуществени права и законни интереси на държавата, общините или на лица, ползващи се от особената закрила на закона, както и прокурорът да може да обжалва всеки подлежащ на обжалване съдебен акт, засягащ имуществени права и законни интереси на държавата, общините или на граждани, ползващи се от особена закрила на закона, макар и да не е участвал в производството, в което актът е постановен.

Вчера самият главен прокурор Сотир Цацаров обаче заяви, че толкова големи правомощия може да са опасни.

Това трябва да бъде дефинирано така, че първо, да е позволено само за защита на националния интерес и в никакви други случаи, че да подлежи на съдебен контрол, дори на акт на главния прокурор, за да може да избегнем всякакъв риск да превърнем прокуратурата в потенциален участник в гражданския оборот, който едва ли не се намесва в сделките между частно-правни субекти, защото това би била безкрайна опасност за бизнеса".