Българска компания не може да участва в арбитражното дело срещу страната си, заяви пред журналисти финансовият консултант на българската компания Веселин Захариев. 

Председателят на Съвета на директорите на "Инерком-България" Милена Стоева поясни, че купуват седем български дружества по правилата на международния търговски арбитраж , които се прилагат в отношенията между ЧЕЗ а.с. и България. Доколкото знаем, български дружества не могат да бъдат страна, каза Стоева. 

Няма отказ за финансиране от страна на банките по сделката за ЧЕЗ, твърдят от фирмата купувач "Инерком". Преди дни излезе информация, че сделката е заплашена, защото "Инерком" не може да осигури финансирането. 

 Евентуално участие на държавата зависи от решението на чешката компания, обясни председателят на Съвета на директорите на "Инерком" Милена Стоева. Междувременно експерти вече работят по сроковете, които са заложени в предварителния договор.

Все още не е ясно как ще бъде финансирана сделката и каква част от парите ще бъдат под формата на заеми и собствен капитал, стана ясно от думите на Веселин Захариев, финансов консултант на "Инерком".

Продължават и преговорите за финансиране на сделката. "Структурирането на финансиране ще бъде напълно стандартно за международни сделки - част от него ще бъде от собствен капитал, а другата част ще бъде от банки. В момента се водят преговори за съотношението", посочи Захариев. По думите му шумът, който се е вдигал, не помага. 

Дружеството вече е подало уведомление в Комисията за защита на конкуренцията. Антимонополният орган трябва да се произнесе по процедурата в рамките на 25 работни дни, но този срок може да бъде удължен до 3 месеца, съобщи Милена Стоева.  

Участието на българската държавата в сделката за активите на ЧЕЗ в България не зависи от "Инерком-България", а изцяло от чешката компания ЧЕЗ, която е собственик на активите, коментираха от "Инерком", стана ясно от отговор на въпрос, че от ЧЕЗ в Прага  са заявили, че ще правят анализи за сделката. Стоева обясни, че до момента от "Инерком" са били фокусирани върху подготовка на уведомлението, което и било подадено вчера.

"Тепърва ще фокусираме нашите усилия върху подготовката на анализи, които са необходими да продължат преговорите с Прага", добави Стоева.

Според Веселин Захариев по-лесната хипотеза е от ЧЕЗ да не поискат участието на българската държава в сделката. Той изтъкна, че при това положение от "Инерком" не могат да сторят абсолютно нищо, защото договорът не може да бъде развален едностранно. "Решението как ще продължи тази сделка зависи от продавача", заявиха още представителите на "Инерком".

Зам.-председателят на Европейската комисия рано тази сутрин е разговарял с премиера Борисов за сделката за ЧЕЗ. Двамата са заявили, че това е сделка между два частни субекта, но те ще бъдат наблюдавани дали спазват законодателството.

Премиерът Борисов е подчертал пред Марош Шефчович значимостта на гозовия хъб "Балкан", който ще гарантира либерализацията на енергийния пазар.