В центъра на сделката и паричните потоци е турският милиардер Мубарис Мансимов. Според европейската мрежа за разследвания EIC той е основният спонсор на петролния танкер "Агдаш", около който се върти сделката, пише "Шпигел".

Според изданието по този начин Мансимов, който е от Азербайджан, се отблагодарявал на президента Ердоган за турското си гражданство. През 2008 г. Мансимов прехвърлил танкера "Агдаш" на фирмата "Бумерц Лимитид" (Bumerz Limited), която е под ръководството на на зетя на Ердоган - Зия Илген, неговия брат Мустафа и най-големия му син - Бурак.

Мансимов се е задължил да поеме изцяло кредита за изграждането на "Агдаш", който възлиза на 18,4 млн. долара. До октомври 2015 г. това му е струвало около 21 млн. долара. През 2015 г. Мансимов е удължил договора с "Бумерц" с още 5 години. Той плаща 3400 долара на ден за "Агдаш".

Доказателства за прякото участие на Ердоган обаче няма. От 2008 г. насам турските сделки на Мансимов са нараснали значително. Той е получил поръчката за изграждане на пристанището в Бодрум, както и акции е турската строителна фирма "Текфен".

Никоя от засегнатите стрини обаче не е пожелала да говори по сделката с кораба. През 2011 г. акциите на "Бумерц Лимитид" са приписани на Ситки Аян - турски предприемач и стар приятел на Ердоган, съобщава още "Шпигел". Аян също не е пожелал да коментира пред EIC.

"Агдаш" е вписан в сайта marinetraffic.com като танкер, построен през 2007 г. с дължина 150 м и товароносимост от 13 000 тона.

Сделката била извършена от компании, регистрирани в Малта и на известния като данъчен оазис британски остров Ман.