Обявеният през септември план за придобиване на Монсанто от Байер за 66 милиарда долара (56 милиарда евро) ще доведе до създаването на най-голямото в света интегрирано предприятие в сектора на хербицидите и семената, подчертава комисията, цитирана от АФП и БТА.

Освен това тя изтъква, че това ще стане в и без това вече концентрирани в световен план сфери на дейност.

Европейският комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер посочи, че ЕС трябва да осигури ефективна конкуренция, така че фермерите да могат да имат достъп до иновативни продукти с по-добро качество на конкурентни цени.

От началото на годината Брюксел одобри две мегасливания в агрохимическия сектор при някои условия.

В края на март комисията разреши сливането на американските гиганти Дау (Dow) и ДюПон (DuPont), което в близките дни ще доведе до създаването на ДауДюПон (DowDuPont) - мастодонт със 130 милиарда долара борсова капитализация. Десет дни по-късно тя разреши на китайския държавен гигант КемЧайна (ChemChina) да купи за 43 милиарда долара швейцарската група за пестициди и семена Синджента (Syngenta).

Новите групи се ангажираха пред ЕС да продадат някои от дейностите си, за да гарантират конкуренцията на европейския пазар.

През 2016 година чистата печалба на Байер е била 4,5 милиарда евро при оборот от 46,8 милиарда евро, а за тази година прогнозира продажби за над 49 милиарда евро.

Печалбата на Монсанто за финансовата 2015-2016 година възлиза на 1,34 милиарда долара (850 милиона евро) при оборот от 13,5 милиарда долара (11,5 милиарда евро).