Съветът ще е към Министерски съвет и ще има съвещателни, координационни и контролни функции за разработването и изпълнението на политиките в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Той ще координира разработването и актуализирането на проекти на стратегии, ще следи и отчита изпълнението им и ще организира независими външни оценки на изпълнението им.

Националният съвет ще обсъжда и резултатите от изпълнението на антикорупционните политики и ще предлага мерки за повишаване на  ефективността им.

Той ще прави предложения за изменения на нормативни актове в областта на антикорупцията и ще предлага на министър-председателя да възложи извършването на проверки от Главния инспекторат към Министерския съвет.

Председател на съвета ще е вицепремиерът по координация на координация на европейските политики и институционалните въпроси, а заместник - министърът на правосъдието.

Членове на съвета ще са зам.-министри на правосъдието, вътрешните работи, икономиката и на финансите, заместник-председател на ДАНС, зам.-главен прокурор, представител на ВСС и ръководителят на Главния инспекторат към МС.

Националният съвет по антикорупционни политики ще заседава веднъж на два месеца с възможност за извънредни заседания, а за участие в тях могат да бъдат канени и представители на други държавни органи, както и представители на професионални и граждански организации и експерти.

Към Националния съвет по антикорупционни политики се създава и Граждански съвет, който да осъществява гражданско наблюдение и контрол върху изпълнението на антикорупционните политики.
Негови членове са представители на неправителствени организации, на бизнеса и независими експерти, които работят активно и имат доказан опит в областта на превенцията и противодействието на корупцията.

Гергана Паси: Нямам интерес

"Нямам интерес да оглавявам никакво антикорупционно звено в държавата и никога с никого не съм обсъждала такава възможност", заяви междувременно Гергана Паси в статус във Фейсбук.

Тъй като в нашата държава "митовете и легендите" се радват на по-дълъг живот от нас самите, бързам да опровергая информация, която претендира да излиза от "кулоарите на МС" и се разпространява лавинообразно, коментира бившият министър по европейските въпроси.

Преди два дни медии тиражираха, че вицепремиерът Меглена Кунева ще предложи Гергана Паси да поеме Националното бюро за предотвратяване на корупцията (НБПК), което се предлага да се създаде с новия антикорупционен проектозакон.

Самата Кунева също отрече да е вярно.

"Гледам разни медии публикуват твърдение, че Гергана Паси ще оглави НБПК, макар вчера да са проверили и това да е било отречено и от моя кабинет, и от самата Гергана", написа тя в социалната мрежа.


АНКЕТА: Имате ли доверие в кабинета?