В съобщение на Министерството на здравеопазването се уточнява, че зам.- здравният министър Любомир Бакаливанов и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев са анализирали актуалната епидемична ситуация с експерти от здравното министерство, МВР, МВнР, Клиниката по инфекционни болести на Военна болница, летище София, Инфекциозна болница в София, Националния център по заразни и паразитни болести и др.

Въпреки ниския риск от внос на опасния вирус, са набелязани конкретни мерки за обмен на информация, координиране на действията в случай на пристигане на заболял по въздуха или през сухоземните и водни входни пунктове, както и при нелегално преминаване през "зелена граница".

В тази връзка допълнително ще бъдат подготвени материали с инструктаж за служителите от гранична полиция и работещите в центровете за настаняване на бежанци, за медицински специалисти от болниците, както и за някои организации, работещи с чужденци от Африка.

Ще бъде проведено и съвместно учение с разиграване на реална ситуация по установяване на пътник с повишена температура, пристигащ на летище София от африканска страна, засегната от заболяването, неговата изолация, транспорт, хоспитализация, диагностика и лечение, както и мерките спрямо контактните му лица в самолета и сред наземния персонал.

По-рано днес стана ясно, че в болница в Берлин има жена със симптоми на ебола, предаде БТА. Няма официална информация за нейната самоличност и симптомите на заболяването. Не е известно и дали тя е пребивавала в зоната на епидемията в
Западна Африка.