Става дума за шест турски много популярни тв сериала, сред които са "Великолепният век", "Долината на вълците", "Дръзки и красиви" и др., чието излъчване е било забранено от 2 март, съобщиха турските медии.

Нареждането на ръководството на компанията е разпратено до всичките 11 тв канала, които са в системата на MBC Group.

В официалното изявление се посочва,че "турските тв сериали са много скъпи продукции.

Производството на местни арабски сериали е значително по-икономично, поради което компанията ще се насочи към заснемане на арабски продукции", заяви говорителят на компанията Мазен Хайек,цитиран от Асошиейтед прес. Според турски източници обаче забраната на турските сериали e заради проблемите между Анкара и Рияд.

"MBC е базирана в Дубай. Преди време по заповед на наследника на саудитския престол принц Бин Салман бе арестуван бизнесменът Велид ал Ибрахим, за който се твърди, че притежава 40 процента от акциите на компанията MBC. След като бизнесменът бе освободен от ареста, от ръководството на компанията забраниха излъчването на турските тв сериали по 11-те канала.Този факт навежда на мисълта, дали пък прицът не поиска да бъдат забранени турските сериали.

Отношенията между Анкара и Рияд се обтегнаха заради политиката на Анкара в подкрепа на Катар. Смятам, че най-популярните тв сериали станаха последната жертва на напрегнатата политическа атмосфера в Близкия изток", коментират анализатори.

MBC Group е първата компания, която започва излъчване на арабски език от Лондон през 1991 г. През 2002 г. тя се премести в Дубай. Притежава 11 тв канала. Твърди се, че главният акционер на MBC Group е саудитската кралска фамилия.

Междувременно от ръководството на Истанбулската търговско-промишлена палата реагираха срещу забраната на турските тв сериали в арабските канали. В официално изявление на Палатата, която е една от най-старите институции в Истанбул /основана е преди 135 години/, забраната бе осъдена.

"Това е сценарий, който цели да обтегне още повече отношенията. Подобна забрана изглежда странно, понеже живеем във век, когато благодарение на интернет и спътниците всеки може да гледа каквото и където иска, поради което осъждаме това решение", се посочва в официалното изявление на Палатата.