Президентът на САЩ Доналд Тръмп и кралят на Саудитска Арабия Салман подписаха в Рияд серия от споразумения, циментиращи военното и икономическото партньорство на двете страни, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Сред тях е най-мащабната в историята на САЩ оръжейна сделка, включваща доставки на американски оръжия и военно оборудване на Саудитска Арабия за почти 110 млрд. долара. Тя влиза в сила веднага. Сделката предвижда и допълнителни продажби на оръжие за Рияд за 350 млрд. долара през следващите 10 години.

Пакетът от военни споразумения за доставки на военна техника и услуги има за цел "да повиши сигурността на района на залива пред лицето на иранската агресия", заяви на брифинг за журналисти представител на Белия дом, цитиран от АП и ТАСС.

Целта е също така да се повиши способността на кралството да подпомага контратерористичните операции в целия регион, "намалявайки бремето върху американските въоръжени сили да водят тези операции".

Подписаните днес военни сделки, включително и споразумения в частния сектор, ще създадат десетки хиляди нови работни места в американската военна индустрия, посочва АП.

В изявление пред журналисти след церемонията Тръмп каза, че това е "забележителен ден" и изрази благодарности на Саудитска Арабия. Става въпрос за "огромни инвестиции в САЩ и нашата военна общност е много щастлива", не скри той.

Според подписаните споразумения в Саудитска Арабия ще бъдат сглобявани американски многоцелеви бойни хеликоптери "Блякхок". САЩ ще окажат съдействие на Рияд в създаването на саудитска система за ПВО и други "умни оръжия", както и за местно производство на други видове оръжия.

Подписани бяха и споразумения и сделки в областта на икономическото сътрудничество - меморандум между саудитска корпорация по развитие на информационните технологии и американската компания "Епъл", споразумения за сътрудничество в областта на електроенергетиката, добива на полезни изкопаеми и авиопревози.

За първи път американски президент дебютира на международната сцена с посещение в арабска и мюсюлманска страна. Следващите спирки на първото му турне са Израел и Ватикана, след което ще присъства на срещата на върха на НАТО в Брюксел, където ще се срещне за първи път с американските съюзници от алианса.