Камарата на представителите на САЩ прие исканата от президента Тръмп данъчна реформа, но остава неясно дали текстът ще бъде одобрен и от Сената, където републиканското мнозинство е далеч по-крехко, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Долната камара на конгреса прие законопроекта с 227 на 205 гласа. Опозиционните демократите гласуваха до един "против", както и 13 конгресмени републиканци.

"Приемането на този закон е най-важното нещо, което можем да направим, за да върнем икономическия растеж и да помогнем на изпитващите затруднения семейства от средната класа", заяви председателят на Камарата на представителите Пол Райън, според когото средното четиричленно семейство ще прибави 1182 долара към годишната си покупателна способност.

В данъчната реформа се предвижда намаляване на корпоративния данък от 35 на 20 процента и понижаване на данъка върху доходите на физическите лица.

Целта е тази реформа да се приеме преди края на годината, за да могат американците да посрещнат 2018 година с нов данъчен кодекс.

Победата обаче още не е гарантирана, защото няколко републиканци заплашват да гласуват против текста в Сената, където Републиканската партия има само 52 от 100 места.

"Ако се провалим, загиваме. Това вероятно ще е краят на партията", заяви сенаторът Линдзи Греъм по Фокс нюз.

Един сенатор републиканец, Рон Джонсън, вече се обяви против текста на данъчната реформа в сегашния му вид.

Погледите са обърнати към няколкото сенатори, които през последните месеци се опълчиха на президента Тръмп, по-специално Сюзан Колинс, Джон Маккейн, Боб Коркър и Джеф Флейк.

Последните двама вече не се боят от ответни мерки, защото се оттеглят от политиката догодина.