Директорът на националното разузнаване на САЩ Дан Коутс не пожела да каже дали президентът Доналд Тръмп е поискал от него да възпрепятства разследването на ФБР за евентуални връзки между неговия предизборен щаб и Русия, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Вестник "Вашингтон пост" написа вчера, че Тръмп е поискал от Коутс и от директора на Агенцията за национална сигурност Майк Роджърс да отрекат публично, че съществуват доказателства за тайни договорки между неговия предизборен щаб и Русия по време на миналогодишната предизборна кампания.

Но Коутс, който бе днес на изслушване пред сенатската комисия за въоръжените сили, отказа да се произнесе по достоверността на тези твърдения.

Когато бе попитан от председателя на комисията Джон Маккейн, Коутс отговори, че прекарва "много време с президента в обсъждане на въпроси на националната сигурност и разузнаването".

"Винаги съм смятал, че не е подходящо да говоря публично" за тези разговори, каза шефът на разузнаването.

"Изтичанията на информации станаха много сериозни и оказват много негативно влияние върху нашата национална сигурност", каза Коутс и допълни, че тези "изтичания застрашават животи".

Миналата седмица няколко американски медии съобщиха, че Тръмп е поискал от тогавашния директор на ФБР Джеймс Коми да се откаже разследването на руската афера.

Според Коутс стратегическите цели на Москва в Украйна и през тази година остават неизменени: "да запази дългогодишното си влияние в Киев и да осуети опитите на Украйна за интеграция" със Запада.

Той смята, че Русия ще продължи да оказва натиск върху съседката си по много направления, включително чрез действия в Източна Украйна, предаде ТАСС.